Deadline nadert voor energieprojecten

In 2016 en 2017 is ruim € 957 miljoen aan subsidie beschikbaar voor schone, veilige en efficiënte energievoorziening in Europa. De deadline om hiervan gebruik te maken is 15 september.

Via het onderdeel ‘Secure, clean and efficient energy’ van zijn subsidieprogramma Horizon 2020 zoekt de Europese Commissie naar innovatieve oplossingen voor de toenemende energievraag in relatie tot schaarser wordende grondstoffen.

€ 0,5 miljoen tot € 2 miljoen

In september is er subsidie voor 9 programmaonderdelen. Via deze onderdelen legt de Europese Commissie verschillende uitdagingen voor, waarbij samenwerkingsverbanden van Europese universiteiten, onderzoeksinstellingen, mkb's, grotere organisaties en overheden oplossingen kunnen aandragen. Deze onderdelen zijn divers, zoals innovatieve ideeën om consumenten meer te betrekken bij de energietransitie. De subsidie per project varieert tussen de € 0,5 miljoen en € 2 miljoen.

Subsidie om project te ontwikkelen

Om mee te doen met deze ronde van Horizon 2020, is het belangrijk om voor 15 september een samenwerkingsverband te vormen en de aanvraag voor subsidie klaar te maken. Een interessant onderdeel binnen Horizon 2020 is de mogelijkheid om subsidie te krijgen om alvast ondersteuning te krijgen bij het vormen van een project.

De subsidie is bedoeld om de voorbereiding van grote duurzame energie- of energiebesparingsprojecten tussen € 7,5 miljoen en € 50 miljoen te financieren. Dit kan gaan om innovatieve straatverlichting of stadsverwarming, maar ook om energiezuiniger transport binnen de stad of energiebesparing in de industrie- en dienstensector. Het inwinnen van deze extra expertise moet vervolgens leiden tot een beter project en grotere kans op investeringen op langere termijn. 

Deel dit artikel

permalink