Oplossingen voor ongezond binnenklimaat scholen

40% van schoolkinderen lijdt aan klachten als gevolg van een slecht binnenklimaat in de schoolklas. Toch bieden eenvoudige maatregelen uitkomst om symptomen als droge ogen en hoofdpijn te bestrijden.

“Bij renovatie of nieuwbouw ligt de nadruk tegenwoordig heel erg op doorgedreven isolatie en luchtdicht bouwen”, vindt concept adviseur Bas van Gestel van Renson. “Dat is een goede zaak, maar brengt wel met zich mee dat er zeker ook speciale aandacht moet zijn voor de kwaliteit van de binnenlucht en de temperatuur in klaslokalen.”

Concept lost klachten op

Relatief eenvoudige maatregelen als goede verlichting en een degelijk ventilatiesysteem kunnen bijdragen aan het oplossen van klachten. “Ook de temperatuur speelt een belangrijke rol”, vertelt concept adviseur Leon Veldhof. “Op warme dagen kan het vaak broeierig heet worden in klaslokalen, wat de leeromstandigheden ook niet bevordert. Ventilatieve koeling en controle over het binnenvallend zonlicht overdag moet die oververhitting tegengaan.”

Renson combineert gecontroleerde basisventilatie, natuurlijke intensieve koeling en buitenzonwering in het Healthy School Concept. Hierbij zorgt basisventilatie voor een goede luchtkwaliteit en de zelfregelende roosters voor de toevoer van verse lucht. Afvoermonden met een CO2-gestuurde klep regelen de afvoer van de vervuilde lucht. Zo wordt nooit meer geventileerd dan strikt noodzakelijk en dus wordt er geen energie verspild.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door RENSON Ventilation nv