€ 3,3 miljoen voor Brabants erfgoed

Provincie Noord-Brabant investeert het komende jaar € 3,3 miljoen in erfgoed. Het grootste gedeelte – ruim € 3 miljoen – gaat naar de restauratie van de rijksmonumenten. Dat meldt de provincie.

Kamp Vught en de 4 topmonumenten – Kasteel Heeswijk (zie foto bovenaan), de Grote Kerk in Breda, de Sint-Jan in ’s-Hertogenbosch en de Markiezenhof in Bergen op Zoom – krijgen € 60.000 voor onderhoud.

“Het is mooi dat het rijk € 1,7 miljoen beschikbaar stelt als wij dat ook doen, de zogeheten matching, maar het is voor de totale opgave natuurlijk veel te weinig geld”, laat gedeputeerde Henri Swinkels weten. “Het gaat over rijksmonumenten, maar het rijk steekt er steeds minder geld in en dan komt het dus bij de provincies en gemeenten te liggen. Wij pikken het voor een deel op, omdat we erfgoed heel erg belangrijk vinden. Brabant is bezaaid met erfgoed, van oude kloosters en fabrieken tot forten en molens. Bij al dat erfgoed horen verhalen, die ons verleden zichtbaar maken en ons verbinden. Dat verleden zit in elk van ons, er zit meer Brabant in mensen dan ze zelf denken. Dat willen we zichtbaar maken en houden en dat doen we door erfgoed te behouden en waar nodig te herbestemmen.”

Daarnaast investeert deze provincie € 93.000 in het onderhoud van molens en € 85.000 in eco-archeologisch onderzoek. 

Foto: Ignaz Wiradi

Deel dit artikel

permalink