Limburgse wijken krijgen levensloopbestendige woningen

In onder meer Sittard en Geleen worden tot en met 2026 1.400 woningen gesloopt, 1.300 woningen nieuw gebouwd en 1.700 woningen gerenoveerd. 

Hiervoor heeft de corporatie Zowonen een samenwerkingsovereenkomst getekend met Van Wijnen en Heijmans. Tijdens het ketensamenwerkingsproces gaan beide bouwbedrijven de verdeling van de werkzaamheden verder concretiseren.

Toekomstbestendig en aansluiten op woonbehoefte

Met deze vernieuwing wil Zowonen haar woningbezig toekomstbestendig maken en laten aansluiten op de woonbehoefte, waarbij bevolkingskrimp en vergrijzing een steeds grotere rol gaat spelen. Daarnaast bestaat er een groeiende vraag eengezinswoningen, patiowoningen voor ouderen en kleinschalige appartementencomplexen met een lift voor gezinnen en ouderen in plaats van galerijflats en portieketagewoningen zonder lift.

Bij deze samenwerking is Zowonen zowel opdrachtgever als onderdeel van de keten. “Ketensamenwerking levert ons in de bouw en renovatie efficiëntie, kostenbesparing, hogere kwaliteit en hogere bewonerstevredenheid op”, laat directeur-bestuurder Ton Mans weten. In de partnerselectie scoorden Van Wijnen en Heijmans het best op de geformuleerde beoordelingscriteria, zoals hun benadering vanuit het totale huisvestingsvraagstuk.

Optimum voor huurders

De partijen geven aan te zoeken naar optimum voor de huurders. Dit gebeurt op basis van gelijkwaardigheid, waarbij het belang van alle partners wordt gediend. De bedoeling is dat deze samenwerking leidt tot betere product- en dienstverlening, hogere ontwikkel- en bouwsnelheid, minder faalkosten, lagere productiekosten. Dit zorgt voor een betere betaalbaarheid en tevredenheid voor huurders en een waardevaste portefeuille.

Behalve de gemeente Sittard-Geleen richt deze vernieuwing zich ook op de gebieden Beek, Echt-Susteren, Onderbanken en Schinnen. De concretisering van de vernieuwingsplannen, zoals het ontwerp van de woningen, volgt tijdens het ketenproces. Een van de onderdelen is de productdenktank, waarin een gezamenlijke zoektocht plaatsvindt naar het beste resultaat op het gebied van woningontwerp en innovatieve bouwtechniek. Hierbij zijn betaalbaarheid en klanttevredenheid het centrale uitgangspunt. Deze vernieuwingsopgave neemt naar verwachting 10 jaar in beslag.

Met drie toeven slagroom op de een Bosschebollenvlaai bekrachtigen Raymond Vaessen (Van Wijnen Sittard, links), Ton Mans (Zowonen, midden) en Jeroen de Bekker (Heijmans, rechts) de Limburg-Brabantse ketensamenwerking symbolisch.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer nieuws uit Sittard-Geleen, Limburg