PBL: ‘Zet belasting in voor vergroening’

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) pleit ervoor om groene belasting beter in te zetten om onder meer milieuvervuiling te verminderen.

Dat meldt het bureau in het rapport ‘Belastingverschuiving: meer vergroening en minder complexiteit? Verkenning van trends en opties’. Volgens het PBL is de politieke wens te ambitieus om de belastingdruk te verschuiven van arbeid naar consumptie en tegelijkertijd het belastingstelstel te vergroenen en minder complex te maken. Volgens haar is het verstandiger om in plaats van btw groene belasting in te zetten om onder andere milieuvervuiling te verminderen.

Hervorming belastingstelsel

De achterliggende gedachte van de politieke wens om het belastingstelsel te hervormen van ‘arbeid en winst’ naar ‘consumptie en duurzaamheid’. Dit kan meerdere doelen dienen, waaronder een hogere opbrengst voor de schatkist, een passende prijs voor milieubelasting en een minder complex belastingstelsel. Om dit te onderzoeken heeft het PBL gekeken naar enkele belangrijke opties voor zo’n verschuiving, namelijk de btw en de bestaande groene belasting op energie, verkeer en vervoer.

Uit het onderzoek blijkt dat een lager tarief voor een aantal arbeidsintensieve diensten nog steeds opweegt tegen de extra administratieve lasten hiervan. Hierdoor gaan producten mee en dit bevordert de ontwikkeling van een circulaire economie. De roep om specifieke producten onder de btw een aparte behandeling te geven, is echter strijdig met het principe van de btw om opbrengsten te genereren.

Groene belasting op energie

Daarom stelt het PBL onder meer groene belastingen op energie voor. Zo zijn de tarieven voor elektriciteit relatief hoog in vergelijking met die voor aardgas en betalen grootverbruikers minder dan kleinverbruikers. Dat is vreemd, stel het burea. De uitstoot van een ton CO2 door een grootverbruiker veroorzaakt immers dezelfde schade als die van een kleinverbruiker. Een verschuiving heeft als bijkomend voordeel dat het financieel aantrekkelijker wordt om alternatieve bronnen voor warmteproductie te gebruiken, zoals warmtepompen.

 

Deel dit artikel

permalink