Grebbelinie krijgt bezoekerscentrum met 72 zonnepanelen

In opdracht van Staatsbosbeheer is aannemer Temmink eind juli gestart met de bouw van Bezoekerscentrum Grebbelinie. 

Deze bouw hoort bij de nieuwe inrichting van Fort aan de Buursteeg, dat deel uitmaakt van de Grebbelinie. Zo is de herprofilering van de wallen en de sanering van het terrein begin 2014 afgerond. Daarnaast komt er een nieuw parkeerterrein en een nieuwe wandelverbinding tussen het treinstation Veenendaal-De Klomp en het fort.

Bioverbrandingsketel en minimaal 72 zonnepanelen

In het bezoekerscentrum, dat architect Peter Elsevier Stokmans van Non Solus Advies en Buro3515 hebben ontworpen, komt een bioverbrandingsketel. Daarnaast werkt Temmink met faeovergangsmaterialen. Hierin kan warmte worden opgeslagen, om dit weer op een later moment te gebruiken. Op het dak verschijnen in ieder geval 72 zonnepanelen. In een later stadium wordt gekeken of meer panelen op het dak passen. De oplevering vindt naar verwachting in juni 2017 plaats en geldt dan als toegangspoort tot de Grebbelinie National Park.

Rijksmonument herstellen en beter leefbaar maken

Het hele fortterrein is een rijksmonument sinds april 2011. De sanering van het terrein was primair bedoeld om dit monument te herstellen en beter leefbaar te maken. Het herstel vond plaats aan de hand van het ontwerp van Michael van Gessel en Patrick McCabe van Redscape. De Stichting Grebbelinie heeft historische kaarten, achtergrondinformatie en profielen geleverd. Staatsbosbeheer is eigenaar van de grond en de gebouwen en verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud voor het bezoekerscentrum en de buitenruimte van het fortterrein. Temmink heeft een onderhoudscontract van het bezoekerscentrum voor 15 jaar. Verder zijn de Provincies Utrecht en Gelderland, Waterschap Vallei en Veluwe, Gebiedscoöperatie O-gen, Regio Foodvalley en de omringende gemeenten Renswoude, Veenendaal en Ede hierbij betrokken.

Deel dit artikel

permalink