'Kwalitatief goede gebouwen herinneren we ons lang'

Wanneer we gebouwen neerzetten die kwalitatief uitmuntend zijn, blijven deze nog lang achter in onze herinneringen. Daarover sprak managing director Michel Weijers van C2C ExpoLab tijdens een drukbezochte presentatie op Building Holland 2016.

De volledige video van de presentatie is inmiddels te bekijken op het YouTube-kanaal van Building Holland. Wekelijks worden hier nieuwe video's gepubliceerd, waaronder de video 'Kansen en uitdagingen voor de circulaire economie in de bouw', die u hierboven kunt bekijken.

“We blijven ons gebouwen die kwalitatief goed zijn nog lang herinneren", geeft Weijers aan. Zo ook het stadskantoor Venlo, waarover hij in detail sprak. “Uiteraard wekt het gebouw eigen energie op en vanzelfsprekend worden waterkringlopen gesloten. Door de groene gevel bereiken we minder fijnstof, wel 30 procent.”

Een belangrijk thema van voor het nieuwe stadskantoor Venlo is die van grondstoffenbank. “Het gebouw kan volledig worden gedemonteerd en alle producten zijn te ontleden. Zonder kwaliteitsverlies kunnen ze weer als nieuwe grondstoffen gebruikt worden”, aldus Weijers over het Cradle to Cradle-stadskantoor. “Het is overigens niet zo dat het gebouw 100 procent Cradle to Cradle is”, verduidelijkt Weijers.

Gezonde huisvesting

Hoe dan ook vervult het gebouw een belangrijke functie, namelijk een goede en vooral gezonde huisvesting voor zijn gebruikers. “We investeren in kwaliteit en dat heeft een impact op de harde en zachte waarden. Stel je eens voor wat het oplevert wanneer je bijvoorbeeld 1 procent minder ziekteverzuim of 1 procent hogere arbeidsproductiviteit weet te realiseren. Dat kan zomaar 6 ton euro’s opleveren. Het gebouw kan zonder twijfel gezien worden als een middel voor gezonde bedrijfsvoering.”

Video's over circulaire economie

Meer video's over de circulaire economie vindt u in de afspeellijst Circulaire Economie van het Building Holland YouTube-kanaal.

Deel dit artikel

permalink