960 zonnepanelen op monumentale woningcomplexen

De Amsterdamse woningcorporatie De Samenwerking legt dit jaar 960 zonnepanelen op 3 monumentale woningcomplexen. De eerste 216 liggen er sinds juli op.

De overige panelen liggen voor het einde van dit jaar op de panden. Hiermee krijgt een derde van alle huurders van deze corporatie toegang tot duurzame energie: de aansluiting geldt voor 320 woningen. Alle huurders zijn vrij om te kiezen of ze gebruik willen maken van de zonnestroom op eigen dak. Volgens projectuitvoerder Lens (lokale energie netwerken & service) is het rendabel bij een deelname van 30% van de huurders. Inmiddels heeft 70% zich bij De Samenwerking voor dit project ingeschreven.

Stroomverdeling over verschillende aansluitingen

Lens en De Samenwerking kennen elkaar van een proefproject uit 2015. Destijds ging het om 34 zonnepanelen. Vanwege de positieve ervaringen uit dat project besloot de corporatie om dit grootschalig uit te rollen. In beide gevallen heeft Lens de zonnestroom Herman de Stroomverdeler ingezet om te testen met peak shaving technology. Deze innovatie verdeelt de stroom over verschillende individuele aansluitingen. De stroomverdeling gebeurt door de bewoners en beheerders zelf. Hiermee ontstaat er een scheiding tussen het eigenaarschap van de installatie en het gebruik van de stroom door de bewoners. 

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kende het project subsidie toe uit haar programma Demonstratie Energie-Innovatie. Voor het vooronderzoek stelde de gemeente Amsterdam subsidie beschikbaar.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer nieuws uit Amsterdam, Noord-Holland