Tweede editie Forest 50 daagt bouwbedrijven uit

In 2015 startte FSC Nederland de eerste Forest 50, een rangschikking van bouwbedrijven specifiek gericht op gebruik van duurzaam hout en de communicatie hierover. In Duurzaam Gebouwd Magazine #31 maakten we de top 50 bekend.

Bron foto: FSC

Een jaar later is de tweede editie een feit en is er nieuws te melden. Positief nieuws, maar nog wel met de nodige uitdagingen in petto voor de bouwers. “Meer bedrijven in de Forest 50 hebben een FSC / PEFC-certificaat en communiceren over het gebruik van duurzaam hout”, licht FSC manager Roel Nozeman toe. “Op dit moment meten 11 bedrijven het percentage duurzaam ingekocht hout op groepsniveau en werken toe naar een volledig duurzame houtinkoop. Opvallend is verder dat er een grote middengroep is die met een relatief kleine moeite hoger kunnen eindigen op de ladder. Dit heeft meer aandacht nodig, want transparantie over de toepassing van duurzaam hout is een relatief eenvoudige exercitie en is mooie kans voor bedrijven die het goed doen."

Op kop lopen

Uit de nieuwe ranking blijkt dat materiaalgebruik en duurzaam hout nog steeds meer aandacht verdienen. “We hebben het vaak over Zero Energy Buildings, maar zijn Zero Impact Buildings niet net zo belangrijk? We weten allemaal dat er werk aan de winkel is om klimaatverandering tegen te gaan. Het is dan ook goed om te weten dat FSC-bosbeheer ontbossing stopt. Dit alles betekent dat we moeten kiezen voor materialen met de laagste milieu-impact, een gebied waar duurzaam hout op kop loopt”, verduidelijkt Nozeman.

Lees meer over de Forest 50 in het aankomende Duurzaam Gebouwd Magazine (nummer 35).

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door FSC Nederland