Digitaal hulpmiddel helpt bij wko

Eind juli is een nieuwe versie geïntroduceerd van de WKO-tool voor warmte- en koudeopslag. Dit hulpmiddel laat zien of de bodem geschikt is als energiebron.

De WKO-tool gebruikt bestaande gegevens over de ondergrond. Hiermee kunnen bijvoorbeeld (overheids)instellingen, bedrijven en particulieren berekenen of ze geld kunnen besparen via een bodemwarmtewisselaar of een open bron met warmte-koudeopslag.

Technische verbeteringen en kaarten 

Deze nieuwe versie kent vooral technische verbeteringen, zodat de tool op ieder apparaat te gebruiken is. Daarnaast bevat deze versie kaarten van vrijwel alle Nederlandse grondwateronttrekkingen en kunnen gebruikers zien of er bestaande bodemenergiesystemen in de buurt liggen. Deze informatie moet de onderlinge beïnvloeding van de systemen voorkomen. Ook kunnen gebruikers hierin goed voorbeelden terugvinden van ondernemers en particulieren die al gebruikmaken van bodemenergie.

Nationale Energieatlas?

Rijkswaterstaat beheert deze tool en RVO.nl is verantwoordelijk voor de uitgelichte projecten. Door de WKO-tool aan te bieden, laat de overheid het gebruik hiervan te stimuleren. In de toekomst laat de Rijksoverheid de mogelijkheid onderzoeken dit digitale hulpmiddel te koppelen aan andere websites over duurzame energie. Zo vinden gesprekken plaats over een Nationale Energieatlas, een geografische tool met nauwkeurige data over onder meer energiegebruik, potentie voor opwekking duurzame energie en energie infrastructuur.

Afbeelding: screenshot WKO-tool

Deel dit artikel

permalink