Universele indicator voor duurzame gebouwen?

De DuurzaamheidsPrestatie Gebouwen (DPG) wordt de nieuwe standaard om de milieukwaliteit van gebouwen te evalueren. Althans, als het aan het TKI-KIEM-consortium ligt.

De DPG combineert de resultaten van energie- en milieuprestatie. Hierdoor kan bij aanbestedingen, ontwerpen, en onderhoudsscenario’s een balans ontstaan tussen ‘energie’ en ‘materialen’. TKI-KIEM ontwikkelde deze methode samen met W/E adviseurs. DPG is LCA-gebaseerd en bouwt door op de bestaande Energieprestatie Gebouwen (EPG) en Milieuprestatie Gebouwen (MPG).

Verband tussen energiebesparing en milieu-impact

“De methode van DPG legt een helder verband tussen energiebesparing en de milieu-impact van gebruikte materialen in nieuwbouw, renovatie en onderhoud”, vertelt Ad Straub die namens de TU Delft bij TKI-KIEM betrokken is. Volgens dit consortium worden de milieu-impacts van het energieverbruik en de materialen vergeleken om tot 1 DPG-getal te komen. Dit zorgt voor een beeld van de totale milieu-impact over de levensduur van het gebouw. Deze ontwikkelde methode neemt ook de Total Cost of Ownership mee. Binnenkort is deze methodiek binnenkort voor alle licentiehouders beschikbaar in GPR Gebouw. Door energie en materiaal in samenhang te beschouwen, is het voor de gebruiker eenvoudiger om een plan op het gebied van duurzaamheid te optimaliseren.

Organisaties in TKI-KIEM

Het consortium bestaat uit een breed aantal organisaties, waaronder onderzoekpartners, bouwproducenten, brancheorganisaties, woningcorporaties, aannemers en onderhoudsbedrijven. W/E adviseurs is penvoerder en coördinatie van het project. Een klankgroep, met onder meer RVO.nl, Bouwend Nederland, het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, helpt om het draagvlak te borgen. TKI-KIEM wordt mede gefinancierd vanuit TKI-EnerGo, de Topsector Energie en Gebouwde Omgeving.

Deel dit artikel

permalink