Energieprestatievergoeding voor NoM-woning

Verhuurders die hun woningen tot een (bijna) nul-op-de-meter woning renoveren, mogen vanaf vandaag 1 september een energieprestatievergoeding (EPV) van hun huurders vragen.

De wet over de energieprestatievergoeding van de ministers Stef Blok (Wonen en Rijksdienst) en Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) treedt vandaag in werking. Deze wet geeft verhuurders meer zekerheid dat zij een deel van hun investeringen via de energieprestatievergoeding terugverdienen, meldt Rijksoverheid. Daarnaast krijgt de huurder volgens haar meer duidelijkheid over de redelijkheid van de vergoeding en de woonlasten na renovatie.

Totale woonlasten niet omhoog

Op verzoek van de Tweede en de Eerste Kamer werkt minister Blok nog aan een regeling die huurders de garantie biedt dat hun totale woonlasten niet of beperkt omhoog gaan. Ze betalen dan een energieprestatievergoeding, maar geven ongeveer net zo veel minder uit aan energie. Binnenkort wordt de energieprestatievergoeding ook mogelijk voor zeer goed geïsoleerde huizen met een aansluiting op aardgas. Voorwaarde is dat het huis zo veel duurzame energie opwekt dat er elektriciteit terug gaat naar het net. Dit compenseert het verbruik van aardgas. Hierover loopt tot 11 september een openbare internetconsultatie.

Stroomversnelling laat weten tegen deze verruiming te zijn. "Om de klimaatdoelstellingen te halen is het belangrijk dat de gebouwde omgeving (nagenoeg) energieneutraal wordt", meldt ze op haar site. "Dit lukt niet als er nog een significante hoeveelheid aardgas wordt gebruikt. De EPV gaat uit van de inzet van duurzame energie met als doel om op grote schaal woningen te (ver)bouwen zonder afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Verruiming van de EPV wet is dan ook strijdig met dit uitgangspunt en dit streven. Wanneer gasgebruik gecompenseerd wordt met extra opwek van op de woning geplaatste zonnepanelen wordt meer opgewekte energie teruggeleverd aan het net. Dit leidt tot grote investeringen in het bestaande netwerk, naast de kosten die nodig blijven om het bestaande gasnetwerk in stand te houden. Al deze kosten zijn gesocialiseerd en komen via de energierekening bij de burgers terecht." Stroomversnelling doet dan ook een beroep op minister Blok om dit voornemen te laten varen. "De enige manier waarop de transitie haalbaar is, is de energievraag omlaag brengen en de resterende warmte vervolgens duurzaam opwekken."

Bron foto: Flickr Energiesprong

Deel dit artikel

permalink