30 zonnepanelen op Amsterdamse school

De Schooldakrevolutie heeft als doel om in 2020 minimaal de helft van de 7.000 lagere en middelbare scholen in Nederland van zonne-energie te voorzien. Met de 30 panelen op het dak van de ASVO-school in Amsterdam is begin september het begin gemaakt.

“Met deze revolutie zorgen we samen voor meer duurzame energievoorzieningen in Nederland”, vertelt Urgenda-directeur Marjan Minnesma. “Het gaat om de toekomst van de kinderen. Met de inzet van de zonnepanelen op hun scholen zijn zij direct betrokken bij de omslag naar een samenleving die 100% op duurzame energie draait.”

De Schooldakrevolutie bestaat sinds november 2015 en is een initiatief van duurzaamheidsorganisatie Urgenda en zonnepanelenleverancier Sungevity. Bij de oprichting kreeg het direct de ondersteuning van NL2025. Dit platform zet zich in voor een betere toekomst van Nederland en richt zich hierbij op onderwijs, duurzame groei en vitale samenleving.

Zonnepanelen installeren onder aantrekkelijke voorwaarden

“Bij de oprichting hebben direct NL2025-leden Wiebe Draijer van Rabobank en Feike Sijbesma van Koninklijke DSM laten weten dit initiatief te steunen”, laat Matthijs Kettelerij van Urgenda weten. “Dankzij hun steun kunnen we gemeenten en scholen de mogelijkheid bieden om zonnepanelen onder aantrekkelijke voorwaarden te installeren.”

In het geval van ASVO heeft de Amsterdamse school zelf voor de investering gezorgd. “Scholen die niet zelf de financiering rond kunnen krijgen, kunnen via de Rabobank in aanmerking komen voor een lening. Verder zijn er scholen die gesteund worden door de gemeente of via crowdfunding de financiering rond krijgen.” Het idee is dat scholen vanaf het begin 5% à 10% op hun stroomrekening besparen. Op de site van Schooldakrevolutie staat een overzicht van de instrumenten die ter beschikking staan en een laagdrempelige financieringsconstructie. 

Foto: Koninklijke DSM

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer nieuws uit Amsterdam, Noord-Holland