Nederlands kenniscentrum duurzaam bouwen in Vancouver

Vancouver wil in 2020 de groenste stad van de wereld zijn. Duurzaam bouwen vormt een belangrijk onderdeel van het Greenest City 2020 action plan. Gerben van Straaten ziet enorme kansen voor Nederlandse ondernemers in Vancouver. Daarom richtte hij een paar jaar geleden het Dutch Urban Design & Development Centre (Dudoc) op. 

Dudoc werkt nauw samen met de Nederlandse commissie van Economische Zaken, de consulaten, universiteiten en diverse organisaties in Vancouver. “Hier wordt Nederlandse kennis op het gebied van duurzaam bouwen gebundeld”, vertelt Gerben van Straaten, CEO van Walas Concepts. “Ondernemers kunnen hun producten tentoonstellen en hun klanten rondleiden. Zo maken diverse Canadese partijen op een laagdrempelige manier kennis met alle mogelijkheden.”

Volgens hem is er nog veel winst te behalen op het gebied van duurzaam bouwen. “Als je ziet wat de gemiddelde kwaliteit is van een gebouw in Vancouver ten opzichte van Nederlandse panden, dan lopen ze hier behoorlijk achter. Bijvoorbeeld op het gebied van isolatiewaarden. Zo hebben veel gebouwen nog enkel glas, dat heeft onder meer te maken met de lage energieprijzen.”

Waterwarmte en windenergie

Een van de belangrijkste partners is Jaga Nederland. “Zij heeft qua design en techniek bijzondere verwarmingssystemen die op waterwarmte zijn gebaseerd”, licht projectmanager/consultant Wilco van Bemmel toe. “Voor Vancouver is dat nog redelijk nieuw.” In Dudoc zijn ook partijen vertegenwoordigd met producten op het gebied van windenergie. Een voorbeeld is de plug&play microwindturbine, die ingenieurs van TU Delft hebben ontwikkeld. “Een paar van onze partners hebben deze windmolens op hun dak geplaatst. De windturbine kan ook worden gebruikt voor woningen van particulieren.” 

In Vancouver zit duurzaamheid veel meer tussen de oren van inwoners dan in Nederland.'

Gerben van Straaten, Walas Concepts

Een ander voorbeeld is Gorter. “Dit bedrijf uit Schagen maakt dakluiken, die goed geïsoleerd zijn. Er komt geen warmte binnen als het binnen koel moet blijven en je verliest geen warmte wanneer het binnen warm moet zijn. Er is ook geen condensvorming.” In Dudoc staan 2 dakluiken opgesteld. “Op de Noord-Amerikaanse markt komt niets in de buurt van wat Gorter aan kwaliteit biedt. Veel ontwikkelaars en architecten willen dus specifiek een dakluik van dat merk. Het is wel duurder dan concurrerende merken, maar de keuze valt hier toch voor dit Nederlandse product vanwege kwaliteit en reputatie.”

Veel evenementen en uitwisselingen

Er is veel gaande op het gebied van duurzaam bouwen in Vancouver, maar er zijn ook nog wat hobbels te nemen. “Om een Nederlands of Europees product hiernaartoe te krijgen en ervoor te zorgen dat het onder het bouwbesluit en alle andere regels valt, is een heel gedoe”, vertelt Van Straaten. “Vooral voor de kleinere bedrijven. Aan de ene kant moeten we overheden en brancheverenigingen overtuigen, aan de andere kant brengen we de producten onder de aandacht van lokale architecten en ingenieurs. We organiseren dus veel evenementen en er zijn veel uitwisselingen. Het eerste jaar is dat heel goed gelukt en nu zie je dat het tot meer transacties leidt.”

Een goede samenwerking met partijen uit Vancouver is dus heel belangrijk. “We zijn nu bezig met de Light House Groep. De overheid heeft dit bedrijf ingeschakeld om studies te doen naar verduurzaming. Een van de trajecten waarbij we via hen betrokken zijn geweest, is een onderzoek naar energieneutrale woningen. De doelstelling is in 2030 alle nieuwe woningen – behalve betonnen hoogbouw – energieneutraal te maken in Vancouver. Onze Nederlandse partners hebben meer kennis te bieden dan de lokale partijen, maar bij mensen in Vancouver zit duurzaamheid veel meer tussen de oren van inwoners dan in Nederland. Er zijn in Vancouver grote groepen mensen die bewust kiezen voor een duurzame woning. Daar spelen wij graag op in.”

Foto: Gerben van Straaten voor plug&play microwindturbine.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Ingrid Rompa