Gebouw maakt plaats voor groene woonwijk

In Leidschendam maakt het leegstaande kantoorgebouw Billitongebouw plaats voor een woonwijk met 38 woningen. Dit plan heeft als naam ‘Voorburgs Kwartier’.

Ontwikkelende bouwer Schouten en gebiedsontwikkelaar BPD verzorgen eerst de sloop. “Dat is een eerste mijlpaal”, vindt wethouder Saskia Bruines van de gemeente Leidschendam-Voorburg. “De leegstand van kantoren en gebouwen is ons een doorn in het oog. Op verschillende locaties in de gemeente kijken we hoe leegstaande gebouwen plaats kunnen maken voor levendige groene wijken met duurzame woningen, waar in onze gemeente veel vraag naar is. Samen met initiatiefnemers en bouwers kijken we naar kansen en mogelijkheden. We werken steeds meer met plannen waarin alleen de kaders vaststaan en er ruimte is voor innovatie en creativiteit.”

Woningen 10% energiezuiner dan geldende EPC-norm

Samen met Theo van der Plas namens BPD en Chris Schouten namens de bouwer ondertekende ze eind augustus een overeenkomst met afspraken over onder meer de inrichting van de openbare ruimte, duurzaam bouwen en de verdeling van de kosten. Het Billitongebouw staat in Klein Plaspoelpolder. Mede dankzij tips van de bewoners in de nabijgelegen wijken vormt de gemeente dit gebiedt om van lege kantoorgebouwen naar een woonwijk met lage bebouwing en veel groen. Deze wijk krijgt herenhuizen, twee-onder-een-kapwoningen en vrijstaandse villa’s. Deze woningen moeten minimaal 10% energiezuiniger worden dan de geldende EPC-norm in het Bouwbesluit. Daarnaast dienen de grondgebonden eengezinswoningen een minimale GPR-score van 7 te behalen.

Groenstrook en groene zone

De duurzaamheid komt met name terug in de groene inbedding van het woningbouwplan: een brede groenstrook langs de Oude Trambaan (20 meter vanuit hart van de Oude Trambaan tot aan de gevel van de woningen) en een groene zone van 6 meter langs de Plaspoelhaven. Deze groene zone met daarin een wandelpad sluit aan op de natuurvriendelijke oever. Verder blijven diverse waardevolle bomen behouden. Naar verwachting starten de sloop van het Billitongebouw en de bouw van de nieuwe woningen in de eerste helft van 2017.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer nieuws uit Leidschendam-Voorburg, Zuid-Holland