Gezonder binnenklimaat in monumentale panden

Met iQ-Therm komt Remmers Bouwchemie met een oplossing in om oude en monumentale gebouwen voor een gezond binnenklimaat te zorgen.

Dit binnen-isolatiesysteem verbindt de capillaire werking, warmte-isolatie en luchtvochtigheidregulering. Het bestaat namelijk uit warmte-isolerende polyurethaan schuimplaten die zijn voorzien van fijnmazige kanalen naar het oppervlak. Deze platen worden aangebracht met de poreuze, minerale, lichte mortel. Deze vormt een vochtbufferende absorptielaag, die de luchtvochtigheid reguleert.  Binnen ontstaat zo een aangename temperatuur en de muur is beschermd tegen schimmelvorming. De lambdawaarde is 0,031 W/mK. De vormstabiele plaat weegt ongeveer 1,6 kg/m² en is daardoor eenvoudig te verwerken.

Geen veranderingen aan buitengevel

De iQ-Therm voorkomt klamme wanden, schimmelvorming en hoge stookkosten en zorgt voor een behaaglijk en gezond gebouw. Aan de buitengevel verandert niets: het systeem komt namelijk tegen de binnenzijde van de buitenwanden. Daarom zijn de platen geschikt voor gezichtsbepalende gebouwen, zoals historische monumentale buitengevels. 

Restauratie Sint Clemenskerk

Zo is dit systeem gebruikt bij de restauratie van de Sint Clemenskerk op Ameland. Na een brand stonden alleen de muren nog. Na overleg met de verzekeraar, de gemeente Ameland en Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed nam het parochiebestuur een architect, Cor Bouwstra van architectenbureau Verlaan en Bouwstra uit Vianen, en een restaurator Randolph Algera uit Heerenveen, in de arm. Vanuit goede ervaringen in eerdere projecten spraken Algera en Stichting Beheer Kerkelijke Gebouwen Noord-Nederland de voorkeur uit voor Remmers om naast adviezen producten te leveren. Dit bedrijf adviseerde vanaf het begin van het project over materiaalkeuze en werkwijze.

Gedurende het project staan applicatiespecialisten van Remmers de uitvoerders ter plaatse bij. Vanwege de hoge isolatiewaarde en de vochtregulering is iQ Therm op de wanden toegepast. Dit product gaat schimmelvorming tegen en garandeert een gezond binnenklimaat. Het metselwerk is inmiddels hersteld en de muurplaten aangebracht. Nadat de kapconstructie is geplaatst, is het interieur aan de beurt. De oplevering staat gepland voor oktober 2016. 

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Remmers BV