Nieuwe versie BIM-software ook in Nederland

Vandaag is de nieuwe versie van Graphisofts BIM-software verschenen. Archicad 20 kent een aantal belangrijke functionele verbeteringen, die voor zowel Archicad-gebruikers en samenwerkende partijen van belang zijn.

Door het verwijderen van onnodige functies is de werkomgeving en het gebruiksgemak vergroot. Dit biedt ruimte voor meer grafische feedback zoals de nieuwe grafische 'Favorieten', die een uitstekende visuele weergave geven van opgeslagen elementen met automatisch gegenereerde 2D- en 3D-weergaven. Daarnaast beschikt het over een nieuwe, grafische interface in hoge resolutie, die overzichtelijk, fris en modern is. "Dit BIM-pakket verdient een gebruikersinterface die bij de doelgroep past. Daarnaast maakt de eenvoud van de interface maakt het gebruik van Archicad en de betekenis van de knoppen een stuk eenvoudiger”, vertelt UX-teamleider Peter Mohacsi bij Graphisoft. “Verder hebben we veel ruis weggenomen. Hierdoor ontstond ook ruimte voor nieuwe functionaliteiten zoals grafische favorieten."

Informatie als meest waardevolle deel

Informatie is het meest waardevolle deel van BIM. Met de nieuwe Property Manager kunnen gebruikers alle benodigde eigenschappen toevoegen en structureren in het model. Via Schedules kan informatie met andere partijen binnen Archicad toegevoegd of bewerkt worden, zelfs als het niet met CAD of BIM gemaakt is. De nieuwe versie maakt gebruik van goed gestructureerde informatie, wat resulteert in informatieve visualisatie van het ontwerp. Door een Grafical Override van elementen worden alle eigenschappen direct inzichtelijk in het gebouwmodel en worden ze zelfs in de output grafisch weergegeven. Dit garandeert rendement tijdens de bouw. Archicad 20 behoort tot de eerste BIM-applicaties die IFC 4 volledig ondersteunen. Hiermee is Archicad 100% compatibel met internationale standaarden zoals bijvoorbeeld COBie. "De nieuwe interface van Archicad 20 is helemaal in de tijd van nu”, zegt projectmanager-Archicad Denise Bos van Kubus. “Met kleine aanpassingen wordt een groot effect bereikt. De werkomgeving is rustiger en ontdaan van ruis, waardoor werken met Archicad intuïtiever en eenvoudiger wordt.” Deze versie was al eerder beschikbaar in andere landen, maar sinds 8 september dus ook in Nederland en Vlaanderen.

BIM op tablet

Daarnaast heeft Archicad voor de app BIMx gezorgd: een BIM-model op een tablet. De volledige 2D- en 3D-documentatie is hierin geïntegreerd. Hierdoor hoeft de projectdocumentatie niet te worden geprint. Kijk voor meer informatie het bovenstaande filmpje.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door KUBUS BV