Finalisten Nationale Iconen 2016 bekend

Afgelopen woensdag 7 september heeft minister Henk Zalm van Economische Zaken de 10 finalisten voor de titel van Nationaal Icoon bekend gemaakt. 

Uit ruim 60 inzendingen koos de jury onder leiding van Hans Wijers de finalisten, meldt de Rijksoverheid. Een van die finalisten is het bedrijf REDstack, dat een techniek ontwikkeld heeft om energie te winnen uit het verschil in zoutconcentratie van zout en zoet water. Dit wordt bijvoorbeeld al toegepast op de Afsluitdijk. Ook Tata Steel zit bij de laatste 10 met Hisarna: een nieuw proces om staal te produceren, dat de ketel van kooks-, pellet-, sinterfabriek en hoogoven vervangt. Dit maakt het mogelijk waar ook ter wereld ruwijzer te produceren met 20% minder CO2-uitstoot. In combinatie met CO2-opslag zou een reductie van 80% mogelijk zijn.

Technologische oplossingen voor maatschappelijke opgaven

“De benoeming van de Nationale Iconen onderstreept de Nederlandse ambities om technologische oplossingen te ontwikkelen voor wereldwijde maatschappelijke opgaven, zoals het voedseltekort en de digitale veiligheid”, vindt Kamp. In oktober van dit jaar maakt de jury de 3 winnaars bekend. Deze verkiezing vindt voor de 2e keer plaats, de vorige keer was in 2014 met winnaars als de hybride aardappel van Solynta. Kijk voor meer informatie op NationaleIconen.nl.

Deel dit artikel

permalink