Zuid-Holland komt met fonds van € 35 miljoen 

Voor de versnelling van de transitie naar schone energie richten Gedeputeerde Staten (GS) van de provincie Zuid-Holland het Energie-Innovatiefonds op. Ze stellen voor om hierin € 35 miljoen te storten.

Dit voornemen volgt uit de Energieagenda die GS 5 juli vaststelden. Het fonds heeft als doel om bij te dragen aan de stap naar hernieuwbare energie en de vermindering van de CO2-uitstoot. Daarnaast moet dit de Zuid-Hollandse economie versterken. "De oprichting van het Energie-Innovatiefonds is een van de eerste stappen in de uitvoering van de Zuid-Hollandse Energieagenda", vindt gedeputeerde Han Weber. "Om de CO2-uitstoot te verminderen en de hernieuwbare energie toe te laten nemen, is de inzet van zowel alle huidig bechikbare technieken, zoals wind-, zonne- en getijdenenergie, als nieuwe technologieën nodig. Met dit fonds willen we deze nieuwe technologieën op weg helpen."

3 voorwaarden voor fonds

Om kans te maken op financiering uit het fonds moet een initiatief aan 3 voorwaarden voldoen.

€ 100 miljoen voor energie

In de Energieagenda 2016 - 2020 - 2050 wordt € 100 miljoen voor fondsvorming voor de energietransitie al aangekondigd. Dit bedrag is verdeeld in € 50 miljoen voor warmte-infrastructuur, € 15 miljoen voor warmteopwekking en € 35 miljoen voor innovatie in energie. De inzet van € 65 miljoen voor warmte wordt met andere partijen binnen Zuid-Holland op dit moment nog onderzocht. De provincie heeft voor de inzet van de fondsmiddelen een marktverkenning uitgevoerd, die de basis is voor de investeringsstrategie voor de oprichting van het Energie-Innovatiefonds.

In de Energieagenda legt de provincie de 5 strategieën, ambities en acties vast om de transitie naar schone, toekomstbestendige energie te realiseren, en daarmee te bouwen aan de economie van de toekomst. De provincie gaat met haar samenwerkingspartners aan de slag met 5 strategieën: innovatie, gebruik van rest- en aardwarmte, duurzaam investeren & inkopen, energietransitie ruimtelijk mogelijk maken en samen werken met de regio's.

Provinciale Staten behandelen de Energieagenda en de investeringsstrategie voor het Energie-Innovatiefonds op 12 oktober.

Deel dit artikel

permalink