Bierbrouwer verduurzaamt productieproces

Voor Fudura is Heijmans gestart met de aanleg van een 2,2 kilometer lange biogasleiding: vanaf de rioolwaterzuivering van waterschap Aa en Maas in ’s-Hertogenbosch naar de Heineken-brouwerij in deze Brabantse stad.

Deze leiding voert duurzaam verworven brandstof uit afvalwater – biogas – aan om stoom op te wekken in het brouwproces. Nu gebruikt de Heineken-brouwerij in 's-Hertogenbosch nog 10,3 miljoen m3 aardgas 1,8 miljoen m3 biogas uit de eigen waterzuivering. De nieuwe biogasleiding zorgt vanaf het eerste kwartaal van 2017 voor de aanvoer van biogas, dat geldt als vervanging van aardgas. Het eerste jaar gaat het om 3 miljoen m3 aan biogas, daarna jaarlijks om zo’n 4,7 miljoen m3

Tracé compleet in november

De overwegend horizontaal gestuurde boringen voor de aanleg van de leiding kruisen onder andere de A59, een natuurgebied en de Dieze. Er is veel onderzoek verricht in het kader van de Flora- en faunawet en de Waterwet om vooraf te bepalen waaraan de aanleg moet voldoen. Vanaf begin november 2016 is het tracé volledig aangelegd en kan er gekoppeld worden aan respectievelijk de rioolwaterzuivering van waterschap Aa en Maas en het ketelhuis van Heineken. Fudura is een meetbedrijf en energieinfrastructurenleverancier en tekende afgelopen lente een contract voor de aanleg en het beheer van deze leiding. 

Foto: Heijmans

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer nieuws uit 's-Hertogenbosch, Noord-Brabant