Impuls aan transparantie over gebruik hout

Koninklijke BAM Groep en Heijmans hebben een bijna geheel duurzame houtinkoop bereikt met een inkooppercentage van 98%. Daarnaast nemen ze de verantwoordelijkheid voor het verduurzamen van hun houtinkoop vooral vanuit eigen motivatie en vaak los van de vraag vanuit opdrachtgevers.

Dit blijkt uit de tweede editie van de ranglijst Forest50, die FSC Nederland dinsdag 20 september heeft gepubliceerd. De 2 genoemde bedrijven staan bovenaan in deze ranglijst, waarin de 50 grootste bouwbedrijven worden beoordeeld op de toepassing van duurzaam hout en de communicatie hierover.

Betere prestaties

Volgens de initiatiefnemer presteerden de bedrijven over de gehele linie iets beter dan vorig jaar. “Meer bouwbedrijven bezitten een FSC- en/of PEFC-certificaat en communiceren over het gebruik van duurzaam hout”, vertelt FSC-manager Roel Nozeman. “Op dit moment meten 11 bedrijven het percentage duurzaam ingekocht hout op groepsniveau, ten opzichte van 8 vorig jaar. Opvallend is de grote middengroep, die met meer aandacht voor duurzaam hout en transparantie eenvoudig hoger kan eindigen in de ranking.”

Transparantie over inspanningen noodzakelijk

Robert Koolen, directeur Strategie en Innovatie van Heijmans: ”De transparantie over de inspanningen is noodzakelijk”, vindt Robert Koolen van Heijmans. “Het meten en publiceren van de resultaten op dit gebied maakt het verschil duidelijk tussen mooi beleid en echt resultaat.” Volgens Peter Gijsen van BAM Bouw en Vastgoed is het stimulerend wanneer hun inspanningen worden gewaardeerd. “Ik hoop dat de Forest50-ranking bedrijven inspireert om hun inzet te verhogen. Alleen samen kunnen we er voor zorgen dat de bossen behouden blijven.”  Aan Slokker Bouwgroep is de aanmoedigingsprijs toegekend. Dit hebben zij verdiend, omdat zij de snelste stijger zijn, van buiten de top 50 naar plaats 8.

Forest50

In de Forest50-ranking konden bouwbedrijven in totaal 100 punten verdienen. Naast FSC- en PEFC-certificering zijn transparantie over het totaal percentage ingekocht duurzaam hout en de communicatie hierover op websites en in jaarverslagen belangrijke criteria. Ook waren er punten te verdienen met het uitvoeren van bouwprojecten met een aantoonbaar aandeel duurzaam hout. Kijk voor meer informatie op FSC.nl/Forest50.

Foto: Uitreiking winnaars Forest50 2016, met van links naar rechts Robert Koolen, Roel Nozeman en Peter Gijsen.

Deel dit artikel

permalink