Nieuwe verf verbetert lichtprestaties van een gebouw

ThermoShield-importeur Coateq introduceert in de Benelux een nieuwe generatie klimaatverf voor binnenmuren en plafonds. ThermoShield Lumen koppelt een hoge lichtreflectie aan een hoge lichtdiffusie. Dit leidt volgens de fabrikant tot minder energieverbruik en een hoger visueel comfort.

Deze milieuvriendelijke damp-open verf op waterbasis bevat geen weekmakers en vrijwel geen oplosmiddelen (2 gram per liter). Wat de verf bijzonder maakt, is de thermokeramische membraantechnologie die afkomstig is uit de ruimtevaart. Deze technologie zorgt ervoor dat licht wordt weerkaatst. Daardoor zijn er in een ruimte waar de verf is gebruikt, minder kunstmatige lichtbronnen nodig, met als positief gevolg een lagere energierekening en minder CO2-uitstoot.

Lichtdiffusie

Volgens de fabrikant verhoogt ThermoShield Lumen niet alleen de verlichtingssterktes van wanden en plafonds, maar zorgt het ook voor een gelijkere verspreiding van de verlichting. Dat leidt tot minder contrastverschillen: lichtspiegeling wordt voorkomen en er zijn minder schaduwvlakken in de ruimte. Op deze manier kan de verf ook zorgen voor een beter comfort in functionele ruimtes als kantoren, scholen en zorgcentra.

Prestatiemeting

De verlichtingsprestaties van ThermoShield Lumen zijn gemeten in overeenstemming met de herziene NEN 1891. Afhankelijk van de kleur van de verf zijn de gemeten waarden volgens de fabrikant veel hoger dan bij reguliere professionele bouwverven. De minimale verbetering is 12% bij de kleur zuiver wit (RAL 9010). Bij de kleur signaalzwart (RAL 9004) verbetert de lichtsterkte zelfs met meer dan 400%.

Grote betekenis voor vastgoedeigenaren en architecten

Ronald Gronsveld, NEN-commissielid verlichting en mede-eigenaar van Rofianda, is erg te spreken over deze ontwikkeling. Afhankelijk van het type ruimte kan de besparing in aantal lichtbronnen en verbruik flink oplopen. Hij verwacht dat vastgoedeigenaren en architecten geprikkeld worden om deze nieuwe verf te gebruiken. “Het biedt hen mogelijkheden om voor betere resultaten te zorgen. De basis van de technologie van ThermoShield is het hitteschild van de Space Shuttle van het Amerikaanse ruimtevaartinstituut NASA. Dat schild moet hitte tegenhouden, dus een betere warmteregulering bestaat er niet.”

Vastgoedeigenaren, architecten en lichtplanadviseurs vormen dan ook de voornaamste doelgroep voor ThermoShield. “We richten ons op maatschappelijke thema’s en willen bijdragen aan het besparen van energie en het verminderen van de CO2-uitstoot. Zo onderscheiden we ons van de andere verffabrikanten. Daarnaast bieden we architecten hiermee de mogelijkheid om hun creativiteit meer te tonen.”

Presentatie tijdens Vakbeurs Energie

De matte verf voor binnenmuren en plafonds is in alle kleuren verkrijgbaar. Tijdens de Vakbeurs Energie 2016 van 4 tot en met 6 oktober in 's-Hertogenbosch geeft Gronsveld een presentatie over de eigenschappen van ThermoShield Lumen.

Deel dit artikel

permalink