Nieuw Zaans ziekenhuis energiezuinig en milieuvriendelijk

Afgelopen vrijdag 16 september heeft bouwbedrijf BAM de sleutel van het nieuwe Zaans Medisch Centrum (ZMC) overhandigd aan Wouter van der Kam, voorzitter van de Raad van Bestuur van dit ziekenhuis.

Het nieuwe ZMC is het eerste lean ontworpen en gebouwde ziekenhuis in Europa. Het ziekenhuis bestaat uit 5 bouwlagen en heeft een vloeroppervlakte van zo’n 39.000 m2. Na 2 jaar bouwen vond de realisatie plaats binnen de planning. Het ZMC , ontwikkelaar Vitaal ZorgVast en aannemer BAM sloten een zogeheten DBMO-overeenkomst (Design, Build, Maintain and Operate) voor het ontwerp, de bouw, het onderhoud en de exploitatie van het nieuwe ziekenhuis. Met de oplevering start de exploitatie van het nieuwe ziekenhuis waarbij BAM voor een periode van 25 jaar verantwoordelijk is voor het technisch beheer en onderhoud, voor het leveren van schoonmaakdiensten en voor het energieverbruik van het ziekenhuis.

Beperkt energieverbruik dankzij ontwerp

Bij de bouw was het BREEAM-NL ‘Very Good’-certificaat het doel. Zo is heeft Mecanoo Architecten het gebouw op zo’n manier ontworpen, dat het energieverbruik zo beperkt mogelijk is en de energie duurzaam wordt opgewekt. Hiervoor gaat een warmte-koudeopslagsysteem zorgen. Daarbij heeft het ZMC een contract gesloten met BAM, waarin is bepaald dat de aannemer de komende jaren verantwoordelijk is voor het energieverbruik en het nemen van maatregelen om het energiegebruik zo veel mogelijk te beperken.

Afval en water milieuvriendelijk verwerken

Daarnaast heeft het ZMC een zogeheten Pharmafilter-systeem gebouwd om het ziekenhuisafval en het afvalwater op een duurzame en milieuvriendelijke wijze te verwerken. Dit systeem kan afvalwater filteren en bijvoorbeeld hergebruiken als spoelwater voor de toiletten. De aanvraag voor het BREEAM-certificaat is gedaan: een assessor beoordeelt deze aanvraag, naar verwachting volgt de verlening in oktober. Daarna zal het ZMC aanvullende documentatie aanleveren, waarmee bij ingebruikname het definitieve certificaat aangevraagd kan worden. Dit assessment moet leiden tot certificering in de loop van 2017.

Inrichting

“We zijn blij met dit resultaat”, liet Van der Kam weten. “De komende maanden richten we het nieuwe ziekenhuis is met (medische) apparatuur) en simuleren we alle relevante processen. Daarnaast gaan we onze medewerkers trainen en proefdraaien, zodat we goed zijn voorbereid op de daadwerkelijke ingebruikname.” Naar verwachting vindt dit rond de jaarwisseling plaats.

Lees meer artikelen over wonen, zorg en welzijn op www.zorgsaamwonen.nl 

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer nieuws uit Zaanstad, Noord-Holland