Oproep voor meer sociale waarden in bouw

Namens diverse bedrijven in de bouw- en vastgoedsector overhandigde Hannie Stappers van Rockwool (in het rode jasje op de foto) afgelopen 26 september het manifest ‘Bouwen met Waarde(n)’ aan Ferdi Licher (midden op de foto), programmadirecteur Bouwen en Energie van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Dit vond plaats tijdens het congres ‘Sturen op integrale waardecreatie in de bouw- en vastgoed’. “We regelen al een aantal zaken op het minimumniveau om veiligheid te borgen”, liet Licher weten. “Het is belangrijk om samen op te schalen om de verderliggende doelen te bereiken. Maar het moet ook financierbaar zijn.”

Sociale gebouwprestaties meenemen

Naast Rockwool hebben aan dit manifest Heijmans, MVO Nederland, OVG Real Estate, Royal HaskoningDHV, VACpunt Wonen, De Groene Zaak, Dutch Green Building Council en DNA in de Bouw meegewerkt. Hiermee roepen ze de overheid, het bedrijfsleven in de bouwsector en opdrachtgevers op om sociale gebouwprestaties mee te nemen bij nieuwbouw, aanpak bestaande bouw en regelgeving.

Met het manifest willen we het belang van de sociale prestaties van een gebouw benadrukken.'

Hannie Stappers, Rockwool

“Onvoldoende aandacht voor de sociale prestaties kan zorgen voor hoge maatschappelijke kosten”, liet Stappers weten. “Het is lastig om deze te berekenen: wij gebruiken daarvoor de ziektelast. De Wereldbank en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) drukken deze uit in Disability-Adjusted Life-Years (DALY). Deze kwantificeert gezondheidsverlies en is opgebouwd uit 2 componenten: de jaren verloren door vroegtijdige sterfte en de jaren geleefd met ziekte. Hieruit blijkt dat een jaar niet in gezondheid leven € 75.000 kost.”

Belang van sociale prestaties voor personeel

Ze vindt het vreemd dat de focus in de regelgeving op energiebesparing ligt. “Energiekosten maken slechts 1% uit van de gebouwkosten in de exploitatiefase. Zo’n 90% van de kosten gaat naar het personeel. Daarom kost een slechte prestatie van het personeel veel geld. Dat maakt de sociale prestaties van een gebouw zo belangrijk en dat willen we met dit manifest duidelijk maken.”

De 9 genoemde bedrijven vragen aandacht voor de belangrijkste sociale prestaties: gezondheid en comfort, duurzame leefomgeving, circulaire economie en klimaat. Het manifest adviseert eerst de meest kritieke prestatie-indicatoren (KPI’s) op te stellen. Daarnaast dringt ze aan op dataverzameling aan de hand van bijvoorbeeld Kadaster, CBS, IFV, Verbond van Verzekeraars en Stichting Salvage. Ook communicatie naar de markt, monitoring door overheid en jaarlijkse rapportering van de behaalde resultaten horen tot de aanbevelingen. Worden de doelstellingen niet gehaald, dan moet het beleid worden bijgesteld.

Tweede-Kamerlid Roald van der Linden van de VVD vond het manifest een goede stap. “Meten is weten.” Hierop reageerde Karin Maas van de Erasmus Universiteit: “Je moet wel de goede dingen meten. Hierbij kan de overheid voor handvatten zorgen.”

17 Sustainable Development Goals van VN

Daarnaast stonden de 17 Sustainable Development Goals centraal. Dit is de kern van de ‘2030 Agenda voor Duurzame Ontwikkeling’, die de Verenigde Naties hebben aangenomen. “Dit zijn de opvolgers van de millenniumdoelen”, vertelde presentatrice Marga Hoek. “De achterliggende gedachte hierbij is dat landen, bedrijven en organisaties zich richten op een paar doelen, waarop ze invloed hebben.” Bij de opstellers van het manifest zijn dat:

Foto: De Groene Zaak-directeur Marjolein Demmers spreekt Ferdi Licher toe, terwijl Hannie Stappers hem dadelijk het manifest 'Bouwen met Waarde(n)' gaat overhandigen.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Tim van Dorsten