90 woningen naar energielabel A

In opdracht van ASR Vastgoed Vermogensbeheer is BAM Woningbouw gestart met de verduurzaming van 90 eengezinswoningen in Nieuwegein. 

Deze woningen gaan van energielabel D/E naar energielabel A. Dit gebeurt onder meer dankzij goede isolatie en ventilatie, waardoor de bewoners meer wooncomfort, een beter binnenklimaat en lagere stookkosten. Daarnaast kiest ASR voor geïntegreerde zonnepanelen om het verbruik van fossiele brandstoffen op een esthetische manier tot een minimum te kunnen beperken.

Instemming door 70% van bewoners

Onderdeel van de aanpak van BAM is het verzorgen van bewonerscommunicatie. Om de woningverbetering uit te kunnen voeren, moet 70% van de huishoudens instemmen met de plannen. “Daarom hebben we eerst de klachten van de bewoners achterhaald en hen een comité laten vormen waarin ze konden meedenken”, vertelt Lotte Franken van BAM Woningbouw. “Daarnaast hebben we bewonersavonden georganiseerd, waarin we in gesprek gingen met de bewoners over de plannen. Ook hebben we ze thuis bezocht.”

Slechte isolatie en ventilatie

De voornaamste klacht van de bewoners was met name een slechte isolatie en een slechte ventilatie. “Aangezien het gaat om woningen uit de jaren 70 hadden we dit wel verwacht”, vertelt projectleider Erwin de Kaper van BAM Woningbouw. “Dit pakken we aan met mechanische ventilatie, spouwmuurisolatie, isolatie in de kruipruimte, dakisolatie, HR++glas en tochtdichting langs de ramen en de deuren.”

3.500 woningen gerenoveerd met bewonersinstemming

Dit was niet de eerste keer dat BAM met bewoners van te renoveren woningen in gesprek ging. “We hebben hiermee inmiddels in ruim 60 projecten zo’n 3.500 woningen aangepakt, nadat de bewoners met de plannen hadden ingestemd”, geeft Franken aan. In Nieuwegein behaalde BAM de bewonersinstemming binnen 2 weken na het toelichten van het renovatievoorstel. De aannemer gaat ervan uit dat de werkzaamheden in maart 2017 zijn afgerond.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer nieuws uit Nieuwegein, Utrecht