Subsidie voor verduurzaming schoolgebouwen

De overheid stelt sinds maandag 3 oktober subsidie beschikbaar, waarmee schoolbesturen extern advies kunnen inhuren om hun schoolgebouwen te verduurzamen. 

Deze subsidie bedraagt 50% van de advieskosten tot een maximum van € 3.500. Hiervan kunnen 150 schoolbesturen gebruikmaken en dient als een steuntje in de rug. “Het verbeteren van het binnenklimaat op school of het groener maken van een gebouw is vaak een behoorlijke klus”, legt staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs uit. “Met de hulp van experts wordt het voor scholen eenvoudiger om verbeteringen door te voeren.”

Onderdeel Green Deal Scholen

Deze subsidie maakt onderdeel uit van de Green Deal Scholen, dat een gezond, duurzaam en betaalbaar schoolgebouw beoogt. “Het is plezierig dat we nu een eerste groep schoolbesturen op weg kunnen helpen met een financiële tegemoetkoming”, vindt woordvoerder Wim Lengkeek van de Green Deal Scholen. “Zo kunnen deze besturen actief aan de slag met een gezonder binnenklimaat, een duurzaam schoolgebouw en lagere energiekosten. Daarvan profiteren de leerkrachten, de leerlingen en de huishoudportemonnee van de school.”

Gezondheidsklachten voor slecht binnenmilieu

Een slechte kwaliteit van het binnenmilieu kan bij kinderen en leerkrachten leiden tot gezondheidsklachten. Bij de meerderheid van de scholen zijn de CO2-concentratie en binnentemperatuur te hoog. Dit is een aanwijzing voor onvoldoende ventilatie en een slechte luchtkwaliteit. Andere veel voorkomende binnenmilieuproblemen zijn tochtklachten in de winter en problemen met akoestiek, daglicht en verlichting. Naast het slechte binnenklimaat, leidt ook het energiegebruik tot zorgen. Slechts 6% van de 9.000 scholen heeft een energielabel. Van die scholen heeft driekwart een label C of slechter. Een kwart zit zelfs op het meest onzuinige energielabel G. "De rekening die scholen voor gas en elektra betalen, is door de slechte energetische kwaliteit van veel gebouwen onnodig hoog. Daardoor gaat geld verloren dat dan niet meer inzetbaar is voor het verzorgen van onderwijs”, zegt Marco van Zandwijk van Ruimte-OK.

Wat is Green Deal Scholen?

Onder meer met deze subsidie draagt de Green Deal Scholen bij aan duurzame groei zoals afgesproken in het Nationaal Energie-Akkoord. De Green Deal Scholen is een samenwerking tussen vertegenwoordigers van het primair onderwijs, voorgezet onderwijs, gemeenten, milieuorganisaties, huisvestingsdeskundigen en verschillende ministeries. Deze Green Deal wil schoolbesturen en gemeenten een helpende hand toesteken door kennis te bundelen en scholen op weg te helpen in de stappen die zij kunnen nemen. Ze doet dit onafhankelijk en berekent hiervoor geen kosten. De Green Deal Scholen heeft een helpdesk om scholen op weg te helpen en biedt via haar kennisportal Greendealscholen.nl onderzoeken, praktijkvoorbeelden en achtergrondinformatie aan. Aanmelden voor de subsidie kan via het eLoket van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland: RVO.nl/gds.

Deel dit artikel

permalink