‘Zet de klant centraal in plaats van de technologie’

Ondanks de technologische mogelijkheden bij de ontwikkeling van smart grids moet de klant centraal blijven staan. Dit is een uitdaging, vindt Celina Kroon van Alliander. “Maar ook van negatieve reacties van klanten leren we.”

Dit vertelde ze tijdens de Duits-Nederlandse Energie Meeting over smart grids, dat de Duits-Nederlandse Handelskamer organiseerde. “We doen mee aan het Europese project City Zen, dat zich richt op het ontwikkelen en demonstreren van energieneutrale steden met een centrale rol voor bewoners. Samen met partners werken we aan een toekomstbestendig elektriciteitsgrid, innovatieve warmte- en koudeoplossingen en energiebesparing in bestaande woningen.”

3 soorten demoprojecten smart grids

Hierbij onderscheidde ze 3 verschillende demo’s. “Energy storage at home, Energy storage in cars en Futureproof smart grid. Ons doel is om innovaties op te schalen en innovaties tot uitvoering te brengen. Technisch is er veel mogelijk, maar het is niet ons doel om de techniek erdoorheen te drukken. De klant moet centraal blijven staan. We zijn inmiddels betrokken bij diverse pilotprojecten en van iedere reactie leren we. Ook van de negatieve.” 

Op het gebied van slimme meters is Nederland erg ver'

Ricarda Pulverich, Eclareon

Haar collega Ruben van Loon legde hierbij uit dat Alliander met monitoring beslist in welke mate ze in smart grid of in bekabeling investeert. “Door de monitoren proberen we te voorspellen hoe het energielandschap er over een paar jaar uitziet. Hierop willen we inspelen.”

Duits-Nederlandse samenwerking met smart grids

Dit evenement was met name bedoeld om de samenwerking te stimuleren tussen Nederlandse en Duitse bedrijven om zo de ontwikkeling in smart grids verder aan te jagen. “Hierbij liggen we allebei op hetzelfde niveau. Op het gebied van slimme meters is Nederland erg ver”, vertelde Ricarda Pulverich van het Duitse bedrijf Eclareon. “Duitsland is verder als het gaat om de opwekking van duurzame energie.” Volgens haar heeft dit te maken met de Energiewende, waarmee de Duitse overheid een flinke impuls geeft aan energie-efficiëntie en de opwekking van. “Dit heeft als doel gehad om nieuwe technieken te ontwikkelen en te zorgen voor minder afhankelijkheid van energie”, geeft ze aan. Het land vindt het nog wel lastig om die energie van noord naar zuid te transporteren.

Klanten als essentiële rol in nieuwe energiemarkt

Naast de korte presentaties van enkele Duitse bedrijven kwam ook John Hodemaekers van netbeheerder Stedin aan het woord. Hij verhaalde onder meer over een pilotproject in Hoog-Dalem en het Universal Smart Energy Framework (USEF). “Door de decentrale opwekking van duurzame energie spelen klanten – bedrijven en particulieren – een essentiële rol in de veranderende energiemarkt.”

Technisch is er veel mogelijk, maar het is niet ons doel om de techniek erdoorheen te drukken.'

Celina Kroon, Alliander

In zijn ogen staat in dit nieuwe energiesysteem een aggregator centraal. “Dankzij batterijen waarin de opgewekte energie wordt opgeslagen, verdeelt hij deze energie tussen de verschillende klanten. Hierdoor kunnen we de piek in het elektriciteitsnet reduceren. Wij beschouwen deze flexibiliteit als een essentieel punt in toekomstige energiesystemen.”

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Tim van Dorsten