Duurzame warmtevoorziening in Tilburg

Enexis, Ennatuurlijk en de gemeente Tilburg gaan samenwerken om te zorgen voor een toekomstige duurzame warmtevoorziening in deze Brabantse stad.

Dit hebben ze vastgelegd in de ‘Green Deal Warmtevoorziening Tilburg’. De partijen hebben de ambitie om 16.000 extra huishoudens hierop aan te sluiten. Om dit te bereiken starten ze binnenkort met proefprojecten.

Tilburg klimaatneutraal in 2045

Dit sluit aan bij het doel van Tilburg om in 2045 klimaatneutraal te zijn. In dat jaar moet de warmtevoorziening volledig draaien op duurzame bronnen. Het uitgangspunt daarbij is de reductie van CO2-uitstoot tegen de laagst mogelijke maatschappelijke kosten. "Samen met Enexis en Ennatuurlijk zoeken we naar duurzame en stabiele alternatieve warmtebronnen voor het warmtenet en mogelijkheden om de overgang van aardgas naar alternatieve warmtevoorzieningen mogelijk te maken", zegt wethouder Berend de Vries.

Warmte in plaats van aardgas

De komende jaren zijn er gasleidingen in Tilburg toe aan vervanging. “Warmte neemt een steeds belangrijkere plaats in als duurzaam alternatief voor aardgas in woningen”, geeft algemeen directeur Erik Stronk van exploitant van het warmtenet Ennatuurlijk aan. “We zien hier in Tilburg veel mogelijkheden om het warmtenet verder uit te breiden en daarmee CO2-uitstoot te reduceren. Samen met belanghebbenden, zoals bewoners, bedrijven en de gemeente Tilburg, hebben we in kaart gebracht dat zo’n 16.000 zogeheten 'woningequivalenten' in aanmerking komen voor de overgang van aardgas naar warmte. Deze grootschalige overgang van aardgas naar warmte is nog niet eerder zo gedaan, maar technisch is het mogelijk. We hopen dat andere partijen zoals woningcorporaties zich ook gaan aansluiten bij deze Green Deal en mee gaan helpen aan de overgang van aardgas naar warmte in Tilburg."

Afbeelding: de infographic van de Green Deal. Klik erop om deze volledig te zien.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer nieuws uit Tilburg, Noord-Brabant