Duidelijkheid over businessmodellen circulaire economie

Een onderzoek moet duidelijkheid geven over business-, organisatie- en verdienmodellen voor de circulaire economie.

In het voorjaar werd een regionaal onderzoek gestart naar businessmodellen voor de circulaire economie georganiseerd vanuit de Radboud Universiteit Nijmegen (Nijmegen School of Management). Het pilotonderzoek vond plaats in de provincies Gelderland en Overijssel.

Uit het onderzoek bleek dat het organiseren van de circulaire economie vraagt om een samenhangende aanpak die gebaseerd is op het uitwerken van 5 bouwstenen:

De feitelijke praktijk van de circulaire economie bevindt zich pas in de beginfase, zo blijkt. Er bestaat weinig duidelijkheid over mogelijke verdienmodellen  en van een duidelijke strategie of turnkey-organisatiemodellen rond het sluiten van kringlopen is amper sprake.

Landelijk onderzoek circulaire economie

Daarnaast blijkt er verwarring te bestaan over wat de circulaire economie betekent en of dit een organisatie-opgave of een samenwerkingsopgave is. Een landelijk onderzoek over business-, organisatie- en verdienmodellen voor de circulaire economie moet nieuwe inzichten bieden. Het onderzoek is gelanceerd op 6 oktober tijdens het seminar BMCE op het IPKW in Arnhem.

Working Paper

Onder andere Rabobank, ENGIE, MVO Nederland en Interface werken mee aan dit onderzoek. De inzichten worden verwerkt in een ‘Working Paper’, een beknopte publicatie die voor een breed publiek toegankelijk is. De ambitie is om de uitkomsten van het onderzoek te presenteren tijdens een 2-daags event op 18 en 19 mei in Arnhem.

Deel dit artikel

permalink