Reisverslag dag 2 Inspiratiereis

Dag 2 van de Inspiratiereis is een bijzondere dag met een exclusief bezoek aan wolkenkrabber Turning Torso in Malmö.

Tijdens de reis wordt er iedere dag een reisverslag gemaakt en online geplaatst. Houd de website in de gaten voor foto's, video's, quotes en reisverslagen.

Met een bezoek aan de wijk Nordhavn en een exclusieve presentatie in het Camel Gebouw, begon de tweede dag met een knaller. Het ‘Wave’ Building, ook wel Camel Building genoemd, is een opvallende verschijning. In de volksmond wordt het een architecturaal meesterwerk genoemd en de redenen daarvoor zijn overduidelijk.

Overdag lijkt het alsof er golven te zien zijn, wanneer het wat donkerder is lijken er bergen te ontstaan. Het residentiële gebouw heeft plek voor 140 appartementen, waar een select aantal gelukkige bewoners in mogen verblijven. Het gebouw heeft een LEAF award in de wacht gesleept[Jaarlijkse architectuurprijs, red.] en vormde een spektakel voor het oog.

Ook de UN City mocht betreden worden. Hier waren onder andere de herontwikkeling van silo's te zien naar kantoren en residentiële ruimte.

30.000 woningen, 100% hernieuwbare energie

Na een rustmoment in het Ofelia restaurant ging de trip verder en reisde het gezelschap af naar Malmö, waar een bezoek aan het BO01 District als actiepunt gelde. Vroeger was dit een industrieel gebied en haven, met vervuilde grond. Dat kon en moest anders, bedacht gemeente Malmö zich. De herontwikkeling van BO01 is de eerste stap in het transformeren van een 160 hectare aan industriegebied en haven. De doelstelling? 30.000 woningen voor bewoners en 100% hernieuwbare energie gebruiken. Voor laatstgenoemde doel worden gerecycled water en natuurlijke energiebronnen als zon en wind ingezet.

Een meeting op de 54e verdieping van de Turning Torso vormde het sluitstuk van de tweede dag van de inspiratiereis. Vanuit Kopenhagen was de wolkenkrabber al een dag geleden te zien. De presentatie in de Turning Torso ging onder andere in op de opmerkelijke architectuur en de ambities van de gemeente Malmö de komende jaren. In 2005 werd het pand opgeleverd en het staat sinds dat tijdstip symbool voor de ontwikkeling die de buurt aan de Västra Hamnen heeft doorgemaakt.

Het inhoudelijke programma werd afgesloten met een diner in het Arstiderna restaurant, waarna men in het Quality Hotel View overnachtte. Velen lieten al weten dat zij uitkeken naar het bezoek aan het UN Gebouw, uitermate exclusief en interessant.

Foto's dag 2

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Marvin van Kempen