Reisverslag dag 3 Inspiratiereis

Kopenhagen en Malmö hebben een uitgesproken ambitieus duurzaamheidsbeleid geimplementeerd en zijn sterk met elkaar verbonden.

Tijdens de reis wordt er iedere dag een reisverslag gemaakt en online geplaatst. Houd de website in de gaten voor foto's, video's, quotes en reisverslagen.

De derde en laatste dag startte met een bezoek aan de wijk Hyllie. Vanuit de Turning Torso was het gebied al duidelijk te onderscheiden, met een bijzondere infrastructuur en duizenden woningen. Het lijkt een terugkerend element in Malmö: ook hier is er 100% duurzame energievoorziening en wordt speciale aandacht geschonken aan afval- en recyclingsystemen. De tour langs en door het gebied maakte duidelijk dat Hyllie een icoon is van Malmö en de rest van de wereld aan het denken moet zetten over duurzame steden.

Een samenkomst bij de Biomio Organic Bistro vormde het startpunt van het laatste deel van de reis in Kopenhagen. Dit restaurant staat bekend als grootste organische restaurant en gaf de deelnemers broodnodige energie voor het laatste bezoek van de dag en de reis: het UN Gebouw.

Normaal gesproken is het niet mogelijk om in het UN Gebouw rond te lopen, maar voor de Duurzaam Gebouwd Inspiratiereis werd een uitzondering gemaakt. 8 organisaties van United Nations zijn in deze centrale locatie gehuisvest. In 2012 kreeg het gebouw  de European Commision’s Green Building Award en recentelijk kreeg het complex een LEED Platinum certificaat. Daarvoor is onder andere gebruikgemaakt van duurzame bouwmaterialen, afvalreductie en werd ingezet op hoge energie-efficiëntie en slim gebruik van water.

Met de exclusieve rondleiding kwam een eind aan het programma van de inspiratiereis en ging de reis huiswaarts. Op Schiphol werden de nodige visitekaartjes uitgewisseld en nam de groep afscheid van elkaar. Maar niet voor altijd: de groep treft elkaar weer tijdens het Duurzaam Gebouwd Congres 2016, in de Kunstlinie Almere. Daar staat een meer regionale duurzaamheidsambitie centraal, waar men kan inventariseren of er al iets is gedaan met de visitekaartjes. Mocht dat niet zo zijn, vormt het congres het podium om samenwerkingsverbanden alsnog op te starten.  

 

Foto's dag 3

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Marvin van Kempen