Gronings flatgebouw krijgt duurzame vervanging leidingen

De leidingen van een flatgebouw in het Groningse Stadskanaal zijn duurzaam opgefrist. In een recordtempo verving Niemeijer Installatietechniek de versleten leidingen van het gebouw ‘Olmenhage’, met een energielabelsprong als gevolg.

Woningcorporatie Lefier vond het tijd om de hoogbouw aan te pakken. “De leidingen vertoonden tekenen van slijtage. Daardoor hebben we besloten om ze te vervangen met een beter en duurzamer alternatief”, blikt projectopzichter Anton Wemhoff van Lefier terug. ”De nieuwe leidingen zorgen voor minder warmteverlies, verlagen het energielabel en geven de bewoners een lagere energierekening.”

De verantwoordelijke partij voor de duurzame oplossing is Viega, specialist op het gebied van sanitair en verwarmingstechniek waaronder afvoer- en leidingsystemen.. “De oude leidingen waren gemaakt van kunststof en de afgelopen jaren had Olmenhage last van diverse lekkages”, weet accountmanager Antonie van Renswoude. “We hadden al vaker contact met Lefier en brachten een advies uit om in dit project het Smartloop Inliner Systeem toe te passen. Hiervoor maakten we advies-tekeningen met daarbij behorende berekeningen. In het voortraject namen we de situatie uitvoerig door met de installateur. Tijdens het traject hebben we verschillende controles uitgevoerd.”

Ervaring met duurzame leidingen

De oplossing die werd toegepast betreft een enkelbuis-systeem. “Dat betekent dat de aanvoer en afvoer in 1 buis wordt gemonteerd”, verduidelijkt Van Renswoude. De Viega Smartloop Inliner werd meer dan vijftien jaar geleden in de markt gezet en Viega heeft dan ook de nodige ervaring met de duurzame leidingen. “Het systeem is al in honderden projecten toegepast, verspreid over Nederland. Belangrijke voordelen van de techniek zijn onder andere dat de montagetijd veel sneller is. Monteurs hoeven maar één keer een leiding te monteren. Hoeveel tijd het scheelt, hangt af van het project. Gemiddeld kunnen we spreken van een reductie in montagetijd van zo’n 25 tot 30%.”

Het beperken van de overlast en de snelheid waarmee de leidingen geïnstalleerd werden, was ook voor Lefier een belangrijke trigger om voor deze oplossing te kiezen. “Het was voor ons zeer belangrijk dat de overlast voor de bewoners minimaal is. In 8 weken tijd zijn de duurzaamheidsmaatregelen doorgevoerd”, vertelt Wemhoff enthousiast.

Efficiënt ruimtegebruik

Een belangrijk element bij het verduurzamen van hoogbouw is de ruimtecomponent, vanwege het beperkte oppervlak voor duurzaamheidsmaatregelen. “De separate retourleiding vervalt. Dat betekent dat je ruimtegebruik reduceert”, weet Van Renswoude. “De techniek is vrijwel in ieder project toe te passen, maar het is vooral handig in gebouwen waar een beperkte ruimte is of waar met name plaats is voor verticale leidingen.”

Het belangrijkste voordeel waarvan zowel woningcorporatie als bewoner geniet, is de energiebesparing en de reductie van het warmteverlies. “De EPC wordt verlaagd en er is minder warmteverlies door de retourleiding in de aanvoerleiding. We realiseren een reductie in warmteverlies van 20 tot 30% en dat proeven bewoners natuurlijk in hun lagere energierekening”, reageert Wemhoff. “Het is een duurzame vervanging waarmee het complex beter voorbereid is op de toekomst.”

Fotografie: Lefier (Boven) & Viega (Midden)

Deel dit artikel

permalink