Hulp voor gemeenten bij verduurzamen vastgoed

Om gemeenten te helpen bij de verduurzaming van hun maatschappelijk vastgoed introduceert de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) ‘EPC-facilitators’: onafhankelijke deskundigen die gemeenten ondersteunen bij de voorbereiding en aanbesteding van energieprestatiecontracten (EPC’s). 

De inzet van deskundige en onafhankelijke EPC-facilitators helpt, zo blijkt in een tiental Europese landen, zowel in de publieke als in de private sector. Daarom introduceert RVO.nl deze experts nu in Nederland.

3 onafhankelijke EPC-facilitators

De start is een pool van 3 EPC-facilitators. Zij zijn geselecteerd op basis van hun kennis, hun ervaring in de publieke sector plus een lijst met criteria die in het kader van het Europese GuarantEE-programma zijn ontwikkeld. De EPC-facilitators zijn onafhankelijk en kunnen gemeenten ter zijde staan met energetische, financiële, juridische en aanbestedingstechnische kennis. Ook kunnen zij het interne communicatie- en besluitvormingsproces bij gemeenten begeleiden en werken ze aan een goede relatie tussen gemeenten en Energie Service Companies.

90.000 m2 maatschappelijk vastgoed

In Nederland staat ongeveer 90 miljoen m2 aan maatschappelijk vastgoed. In veel gevallen is sprake van matige onderhoudskwaliteit, hoge energiekosten en inefficiënt gebruik. Veel gemeenten hebben de ambitie om hun gebouwen te verduurzamen. Zij kunnen dit zelf doen, maar ze kunnen ook afwegen of aanbesteden een optie is. Zeker als de gemeente onderhoud wil uitbesteden, is koppeling met energie efficiency handig. Dit kan door EPC’s te sluiten met beheer- en onderhoudsbedrijven: ESCo’s. Gebouweigenaren kunnen zo energie, CO2 en kosten besparen en de ESCo kan meteen voldoen aan wettelijke verplichtingen uit EPBD (energielabel, installatiekeuringen, aircoregeling), EED (energie audits), Wet Milieubeheer en het Nationaal Energie Akkoord.

Daarnaast heeft RVO.nl de nieuwe whitepaper 'Praktijkvoorbeelden en inspiratie over ESCos in Europa' gepresenteerd, met daarin praktijkvoorbeelden en een handige infographic. Kijk hiervoor op RVO.nl/ESCo.

Foto: Irma Thijssen (RVO) overhandigt de whitepaper aan Marnix van Os van Co-Trust. Naast Thijssen staan Jeroen Nollet van ESCoplan en Albert Hulshoff van AHB Consultancy.

Deel dit artikel

permalink