‘Vanaf 2017 alle grondgebonden woningen energienotanul’

Syntrus Achmea heeft de ambitie om vanaf 2017 voor alle grondgebonden woningen energienotanul te hebben. Dit vertelt directievoorzitter Syntrus Achmea Real Estate & Finance Henk Jagersma (links op de foto) in de nieuwe editie van Duurzaam Gebouwd Magazine, dat deze week verschijnt.

“Je moet onderweg daarnaartoe weerstanden overwinnen, maar zo zetten we een forse stap vooruit.” Jagersma zegt dit in een duo-interview met Onno Dwars, hoofd acquisitie en innovatie bij VolkerWessels Vastgoed. De laatstgenoemde merkt dat er druk is op renovatie vanuit de Stroomversnelling. “Maar daar staan behoorlijke investeringen tegenover. Wat we zien in de Stroomversnelling is dat de vraag versus de aanbod voor de particuliere sector en beleggers nog niet matchen, ook niet op het financiële vlak.”

Geelen Counterflow 100% duurzaam

In de nieuwe editie van Duurzaam Gebouwd Magazine komt ook de gevel van Geelen Counterflow aan bod, in het thema ‘Gebouwschil. Dit gebouw is – naar BREEAM-maatstaven – het duurzaamste gebouw ter wereld. Ons bedrijf wil 100% duurzaam worden en de bouw van een nieuw kantoor is bij uitstek de kans om dat te laten zien”, laat directeur Sander Geelen weten. Daarnaast heeft architect Rob Wolfs ervoor gezorgd om veel gebruik te maken van het daglicht, bijvoorbeeld met maximale afmetingen van vloer tot plafond. “Daarnaast is de ledverlichting gekoppeld aan daglichtgestuurde sensoren en bewegingsmelders.”

Gezondheid in contracten

In het thema ‘Prestatiecontracten’ geven advocaten Jelle Otten en Sander Engels van AKD duiding bij het onderwerp gezondheid in contracten. “Bij de verduurzaming van vastgoed zit de oplossing vooral in de integraliteit. Het gaat doorgaans immers om bouwwerkzaamheden in de schil van het gebouw, de levering van installaties en energie, financiering en diensten op het gebied van beheer en onderhoud”, laten ze weten.

Duurzaam Gebouwd Congres

Verder besteedt de nieuwste editie van dit vakblad aandacht aan het Duurzaam Gebouwd Congres, dat 16 november in Almere plaatsvindt, en vertellen Theo Haytink en Harm Valk van Nieman Raadgevende Ingenieurs over de betekenis van Bijna Energieneutrale Gebouwen (BENG) voor de gebouwschil. Lees het volledige Duurzaam Gebouwd Magazine op DuurzaamGebouwd.nl/Duurzaam-Gebouwd-Magazine.

Deel dit artikel

permalink