Breed maatschappelijk deltaplan Circulaire Economie

Een Deltaplan Circulaire Economie moet de transitie naar de circulaire economie versnellen. Veel organisaties zien het nut en de noodzaak van deze transitie in, maar het ontbreekt vaak nog aan concrete toepassingen.

Daarom roept hoogleraar Duurzaam Ondernemen Jan Jonkers van de Radboud Universiteit op om met een Deltaplan Circulaire Economie te komen. Dit moet een maatschappijbreed plan worden.   

Doelen van het plan zijn het invoeren van regelgeving om ervoor te zorgen dat iedereen in de juiste richting werkt. Daarnaast moet er geld komen om nieuwe vormen van circulair ondernemen op te starten en uit te proberen. Een voorbeeld dat wordt genoemd waar nog winst behaald kan worden is de textielindustrie. Voor textiel zou, in tegenstelling tot reststromen van glas, papier en plastic, nog niets geregeld zijn.

Spijkerbroek als voorbeeld

Statiegeld op spijkerbroeken moet een voorbeeld stellen. Door consumenten te stimuleren met een retourgeldregeling kunnen reststromen zo georganiseerd worden dat economisch en ecologisch verantwoord hergebruik van grondstoffen mogelijk wordt. Hierbij staat de spijkerbroek symbool voor de gehele textielketen.

Nationale enquête

Jonkers roept op om een nationale enquête in te vullen. Met de inzichten die uit de antwoorden van de enquêtes komen kunnen nieuwe business- en verdienmodellen ingericht worden. Het streven is dat er met die aanpak geen waarde meer verloren gaat. Zo moeten grondstoffen terugkomen in de keten en de basis zijn voor werk, producten en verdiensten. De enquête is in te vullen op deze website.     

Deel dit artikel

permalink