Bouwen met hologrammen

Voor de duurzame herontwikkeling van het Utrechtse gebouw Trappenburch werkt bouwbedrijf BAM aan de eerste test met een bril, waarmee gebruikers hologrammen aan een omgeving kunnen toevoegen. 

Deze bril is de zogeheten Microsoft HoloLens gaat een stap verder dan de Google Glass, waarmee BAM al eerder testte. Met deze nieuwe bril verwacht het BIM Center van de bouwonderneming antwoord te geven op de veranderende informatiebehoefte op de bouwplaats.

Ondersteuning bieden met videobeelden

Behalve hologrammen biedt de HoloLens mogelijkheden om werknemers op de bouwplaats op het juiste moment van de juiste informatie te kunnen voorzien, zoals extra veiligheidsinstructies op risicovolle plaatsen. Ook kunnen bouwers hiermee hulp tijdens het werk krijgen in de vorm van video- of virtuele beelden. Dit kan de foutkansen en bijbehorende faalkosten reduceren.

Antwoord op nieuwe informatiebehoefte?

Het BIM Center verwacht met deze bril antwoord te geven op de veranderende informatiebehoefte op de bouwplaats. Door dit soort innovaties toe te passen verwacht ze het 3D-gebouwmodel in de toekomst niet meer te hoeven terug te brengen naar traditionele 2D-tekeningen. Het BIM Center van BAM en BAM Bouw en Techniek werken gezamenlijk aan dit project, dat ze uitvoeren voor vastgoedonderneming PingProperties.

Deel dit artikel

permalink