Eindhoven verduurzaamt gemeentelijk vastgoed

De gemeente Eindhoven gaat 7 gemeentelijke gebouwen in het stadshart duurzaam renoveren. Hiervoor heeft ze afgelopen woensdag 26 oktober een samenwerkingsverband getekend met het consortium !MPULS. 

!MPULS is een samenwerking tussen Brink Groep, DOOR Architecten / Rudy Uytenhaak architectenbureau, DWA, Kuijpers en Laudy Bouw & Ontwikkeling. Zij zorgen de komende 10 jaar – met een optionele verlenging van 5 jaar – niet alleen voor de renovatie van de 7 panden, maar ook voor het onderhoud en het maximaal verduurzamen in en rond de gebouwen.

Samen de beter oplossingen vinden

“We zijn er samen in geslaagd om zowel financieel als in een fysiek living lab de ruimte voor experimenteren en doorlopende verbeteringen te creëren”, vertelt wethouder Mary-Ann Schreurs van Duurzaamheid. “Zo kan de invulling mee bewegen met veranderende omstandigheden. De rol van opdrachtgever en opdrachtnemer ligt dichter bij elkaar dan ooit. Want alleen samen vinden we de beste oplossingen, passend bij de tijd waarin we leven. Dat deze partners als beste naar voren komen, met grote lokale inbreng plus ruimte voor participatie van het lokale midden- en kleinbedrijf, laat wederom zien dat innovatie in ons DNA zit.”

Renovatie Stadhuisplein

Als eerst richt het team !MPULS zich op de gemeentelijke gebouwen rondom het Stadhuisplein, inclusief de vergroening van dit plein. Begin 2017 starten de bedrijven met de renovatie van het stadhuis en de stadhuistoren. Zo krijgt het stadhuis een centrale loketfunctie en de toren ingericht voor ambtelijke huisvesting en een living lab om efficiënter en slimmer met de totale huisvestingsopgave om te gaan. Daarnaast is het doel om de leefbaarheid en de gezondheid te continu te verbeteren.

Andere aandachtspunten zijn:

Bij alle aanpassingen geldt de duurzaamheidsmethode The Natural Step als leidraad.

Op termijn komen de panden van Mercado, NRE, het Designhuis en het Van Abbemuseum aan bod. De gemeente heeft als ambitie om in 2045 energieneutraal te zijn.

Illustratie: het nieuwe stadhuis van Eindhoven

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer nieuws uit Eindhoven, Noord-Brabant