Eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen

Sinds september voedt Previder zijn datacenters met een eigen zonnepark. Op een dakoppervlak van 5.300 m2 staan inmiddels ruim 1.200 zonnepanelen, die zorgen voor een energie- en een kostenbesparing.

Lesscher Installatietechniek heeft deze panelen geïnstalleerd op het dak van een bedrijfsverzamelgebouw – eigendom van Previder – aan de Barnsteenstraat in het Overijsselse Hengelo. Dit gebouw staat naast 1 van 2 Previder-datacenters.

Stroom van zon, wind en water

De panelen zorgen voor 356 kWp, dat komt neer op zo’n 10% van de totale energiebehoefte van deze leverancier van datacenter-, cloud- en connectiviteitsdiensten. “De rest van onze stroomvoorziening is ook groen”, vertelt productmanager Pieter de Haer van Previder. “Daarvoor zorgt De Vrije Energie Producent. Dit komt van windmolens en waterkrachtcentrales. We hebben certificaten ontvangen die dit aantonen.”

Meer zonnepanelen?

Daarnaast kijkt Previder naar de mogelijkheden om ook zonnepanelen op haar datacenters te zetten. “Hierop is minder dakoppervlak beschikbaar”, weet De Haer. “De gebouwen zijn kleiner en op de daken staan ook koelingsinstallaties.” Volgens Previder-directeur datacenters Eric Vredeveldt wil het bedrijf energie alleen nog slim en efficiënt gebruiken. “Dat doen we nu door restwarmte in onze datacenters in te zetten als verwarming.”

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer nieuws uit Hengelo, Overijssel