10 bedrijventerreinen starten groot verduurzamingsproject

Met als doel om binnen 5 jaar 250 bedrijventerreinen energieneutraal of -positief te maken, zijn afgelopen week de namen van de eerste 10 bedrijventerreinen bekend bekendgemaakt. 

Het gaat hierbij om de bedrijventerreinen:

Deze verduurzaming is een initiatief van de stichting BE+ (bedrijventerrein energie positief), die bestaat uit TNO, Oost NV, de Stichting Kennisalliantie Bedrijventerreinen Nederland (SKBN) en WM3 Energie. Door 250 bedrijventerreinen te verduurzamen besparen ze 32 petajoule, een derde van de doelstellingen uit het Energieakkoord en een vermindering van de CO2-uitstoot met 3.00 kiloton per jaar.

Zo'n € 4 miljoen aan investeringen

Na de start met 10 bedrijventerreinen stromen vanaf 2017 tot en 2021 per kwartaal 10 tot 15 bedrijventerreinen in. Per bedrijventerrein gaat BE+ uit van een voorzichtige gemiddelde schatting van € 4 miljoen aan investeringen in bijvoorbeeld zonnepanelen, warmtepompen, ledverlichting, windmolens, warmtenet of biomassacentrale. Voor 250 bedrijventerreinen betekent dit dat de investeringskosten minimaal € 1 miljard bedragen.

Externe financier

WM3 Energie heeft afspraken gemaakt met een externe financier, via ‎Gareth Partridge, die 70% van de investeringen financiert voor de eerste 2 jaar. De resterende financiering van 30% voor de eerste 2 jaar komt van bijdragen van preferred suppliers. Na twee jaar (2019-2021) financiert de externe financier 100% van de investeringen. Door deze vorm van financieren is voor de ondernemers per bedrijventerrein de cashflow neutraal. Wat ze nu per maand betalen blijven ze betalen, bestaande uit een gedaalde energierekening en een bedrag voor de aflossingen van investeringen in bijvoorbeeld zonnepanelen of warmtepompen.

70% van de bedrijven op het terrein

“Nadat de investeringen zijn afgelost zijn de zonnepanelen of warmtepompen nog vele jaren productief. Vanaf dat moment is het pure winst voor de ondernemer”, stelt Lennart van der Burg, business developer bij TNO, een van de partners. “70% van de bedrijven op ieder bedrijventerrein moet eens zijn met de verduurzaming, anders kunnen we daar niet aan de slag.” BE+ gaat voor de verduurzaming per bedrijventerrein met lokale verduurzamers in zee. De verwachting is dat dit resulteert in 2.500 lokale banen.

Afbeelding: Centraal Bureau voor de Statistiek

Deel dit artikel

permalink