36% meer daglicht in kantoor door isolatiemateriaal

De hoeveelheid daglicht in gebouwen is positief te beïnvloeden door het gebruik van specifieke isolatiematerialen. Een gevel die op de juiste manier is geïsoleerd kan tot wel 36 procent meer daglicht binnenlaten.

Kingspan Insulation en Peutz onderzochten bij een ruimte met verschillende gevelisolatiematerialen bij een viertal gevelindelingen de daglichttoetreding. De invloed van de onlangs geïntroduceerde Kooltherm K115 Vliesgevelplaat en traditionele isolatie werden vergeleken. Uit het onderzoek blijkt dat de relatieve toename van de gemiddelde daglichtfactor in een ruimte groter is naarmate de wanden slanker zijn, iets waar de dikte van het gebruikte isolatiemateriaal grote invloed op heeft.

Minder schaduw, meer daglicht

“De Kooltherm vliesgevelplaten zijn een stuk dunner dan traditionele isolatiematerialen”, reageert senior technical service consultant André te Bogt van Kingspan Insulation. Het resultaat van het smallere profiel is minder schaduwvorming en meer daglichttoetreding. Uit het onderzoek blijkt dat de toepassing van de platen bij een specifieke gevel met meerdere smalle ramen een daglichttoename van bijna 37 procent teweegbrengt ten opzichte van traditionele isolatie.   

“Aandacht voor goede daglichttoetreding is cruciaal voor werkgevers”, vindt Te Bogt. Natuurlijk daglicht stimuleert de aanmaak van vitamines en zorgt voor een fit gevoel. Daarnaast heeft het (indirect) invloed op het eetpatroon, de lichaamstemperatuur en de stemming van werknemers.

Meer informatie

Download voor meer informatie het onderzoek.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Kingspan Insulation B.V.