Blok: ‘Stel bouwgrond beschikbaar voor woningbouw’

Minister Stef Blok van Wonen en Rijksdienst roept gemeenten op om hun bouwgrond beschikbaar te stellen voor woningbouw of om plannen te ontwikkelen voor wonen op verouderde bedrijventerreinen.

Deze oproep volgt nadat het Rijk een perceel grond op het Amsterdamse eiland Oostenburg te koop heeft gezet. Hier is plaats voor het ontwikkelen van een stadswijk met een mix van wonen (80%) en werken (20%). Er is 28.000 m2 gereserveerd voor woningbouw, wat neerkomt op 400 woningen. 20% is voor sociale-woningbouw, met daarbij de verplichting dart minstens 6% in de middeldure vrije huursector moet zijn. Voor bedrijven is 6.500 m2 beschikbaar, naast 2.000 m2 parkeren.

Ruimte voor woningen

De verkoop van dit terrein past in de strategie van het Rijk om zo veel mogelijk grond en panden te verkopen, die het zelf niet meer nodig heeft. Lege ministeries en andere kantoren, overtollige gevangenissen en kazerneterreinen kunnen zo een nieuwe toekomst krijgen. Als het aan minister Blok ligt, komt er vooral ruimte voor woningen. Dit is bijvoorbeeld de planning voor het voormalige vliegveld Valkenburg, het Hembrugterrein en het terrein van de Bijlmerbajes. Ook gemeenten moeten hun bouwgrond sneller beschikbaar stellen voor woningbouw, vindt de minister. Volgend jaar krijgen ze daarom de mogelijkheid in bestemmingsplannen ruimte te reserveren voor huurwoningen in het middeldure segment, zoals ze nu al kunnen voor sociale huurwoningen.

Voorselectie voor koper

Wat betreft het Oostenburg-terrein zoekt het Rijk een bedrijf dat voldoende ervaring heeft met ontwerpen, ontwikkelen, bouwen of financieren van grote projecten in een binnenstedelijke omgeving. Daarom vindt een voorselectie plaats. Vervolgens kunnen belangstellende partijen tot begin mei een bod op het terrein uitbrengen om hun bouwplannen uit te voeren.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer nieuws uit Amsterdam, Noord-Holland