Duurzaam Center Court Brightlands geopend

Met de klanken van de speciaal gecomponeerde ‘Brightlands Hymne’, gespeeld door de Philharmonie Zuidnederland, is begin november het Center Court gebouw op de Brightlands Chemelot Campus in Geleen officieel geopend. Dankzij een hele trits aan duurzame maatregelen is het BREEAM-NL Very Good gecertificeerd.

Center Court is het hart van de campus en staat volledig in dienst van het stimuleren en faciliteren van open innovatie en kruisbestuiving tussen de betrokken partners, zoals DSM, de Provincie Limburg, Maastricht University, Chemelot Ventures en Chemelot Innovations & Learning Labs en hun bezoekers en netwerken. Om dat te bereiken heeft Ector Hoogstad Architecten een heus campusgebouw ontworpen: gericht op verbinden en ontmoeten. Een noordelijke en een zuidelijk hoofdentree geven directe toegang tot de centrale hal of experience centre in het hart van het gebouw. Rondom de hal liggen horecavoorzieningen zoals de espressobar, het campusrestaurant en een grand café. Allemaal beschikken ze over goed op de zon georiënteerde royale terrassen.

Hollandse klimaatgevel

Center Court is een duurzaam gebouw: BREEAM-NL drie sterren (Very Good). Het energiegebruik is laag, onder meer door de compacte hoofdvorm en toepassing van een lage-temperatuurverwarmingssysteem met klimaatplafonds. De opwarming achter de glazen zuidgevel wordt beperkt door de toepassing van een ‘Hollandse klimaatgevel’ met ventilatie tussen de binnenzonwering en het glas. Waar mogelijk zijn gerecyclede of hernieuwbare, biobased materialen toegepast. Het gebouw heeft een hoge toekomstwaarde: het is ruimtelijk, licht en tijdloos; zorgvuldig gedetailleerd en duurzaam gematerialiseerd. Het gebouw is door een afgewogen mix van verschillende ruimten en sferen zeer flexibel te gebruiken. De grote daglichttoetreding, uitstekende luchtkwaliteit, prettige akoestiek en behaaglijke ruimtetemperatuur zorgen voor een gezonde en aangename werkomgeving.

Samenwerking

Door direct vanaf het begin samen met de uiteindelijke gebruikers te ontwerpen kon het project in zeer korte tijd worden gerealiseerd. Ector Hoogstad Architecten werkte – natuurlijk met gebruikmaking van BIM – samen met de Brink Groep (bouwmanagement), Adviesbureau Tielemans (constructeur), Huygen (installatie adviseur), DPA Cauberg Huygen (bouwfysica), en Hospitality Design (horeca voorzieningen).

Zelf beoordelen? Dat kan in de Happy Building Index.

Bron + foto’s: Ector Hoogstad Architecten

Deel dit artikel

permalink