Appelman: ‘Nieuwe ideeën nodig voor circulaire economie’

“De komende jaren groeit Almere sterk. Hiervoor hebben we 60.000 huizen nodig. Om deze te duurzaam te bouwen, staan we open voor innovatieve en duurzame ideeën”, vertelde gedeputeerde Jan Nico Appelman van de provincie Flevoland bij de start van het Duurzaam Gebouwd Congres.

Dit congres vindt dit jaar in Almere plaats en heeft als thema ‘Zero waste, zero energy’. Treffend, vond dagvoorzitter Inge Diepman (links op de foto): “We hebben een circulaire wereld nodig.” Hierna vertelden Appelman (midden op de foto) en wethouder Tjeerd Herrema (rechts op de foto) over de toekomstplannen van deze provincie. “We zijn bezig met een duurzame luchthaven: Airport Lelystad Almere”, liet Appelman weten. “Daarnaast geven we de ruimte om te experimenteren. We hebben namelijk nieuwe ideeën nodig om de circulaire economie dichterbij te brengen.”

Samenwerking met het Rijk

In het verlengde daarvan maakte Herrema de ontwerpprijsvraag over zorg en transformatie ‘Who Cares’ bekend. “Dit doen we samen met Rijksbouwmeester. We werken sowieso samen met het Rijk, bijvoorbeeld rond de vraag hoe plaats te geven aan tiny houses. Hier leert het Rijk ook weer van.”

Overproductie energie, maximale reductie afval

Daarna vertelde Marjolein Shiamatey over ReGen Village, het dorp van 100 huizen dat volgend jaar op zo’n 8 kilometer van Almere verschijnt. Hierover heeft eerder op DuurzaamGebouwdCongres.nl het artikel 'Dorpen met zelfvoorzienende woningen' gestaan. “Met deze regeneratieve dorp gaan we altijd voor overproductie van voedsel, water en energie. En voor de maximale reductie van afval.”

Senior Technologist Marjolein Shiamatey van ReGen Villages 

Ze maakte bekend dat in het Zweedse Lund ook een dorp gaat verschijnen. “Door een samenwerkingsverband met de Alliander-spinoff SIM-CI en Microsoft zorgen we voor software, waarmee de dorpen van elkaar kunnen leren. Net zoals dit bij Tesla-auto’s gebeurt.” Deze dorpen staan dus niet  op zichzelf. “Het is ons doel om een beweging te initiëren om de aarde te herstellen.”

Foto's: Robert Tjalondo

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Tim van Dorsten