Woningcorporatie Eigen Haard in de prijzen

Als een van de bedrijven van het samenwerkingsverband Co Green heeft Eigen Haard de Supply Chain Award 2016 gewonnen tijdens het Duurzaam Gebouwd Congres in Almere. Eerder vandaag won deze Amsterdamse woningcorporatie ook al de WoCo25.

Naast Eigen Haard bestaat Co Green uit de bedrijven bouwer Era Contour, architect KOW en sloper Oranje (zie foto bovenaan). “Deze bedrijven verdienen deze prijs op basis van zijn aanstekelijke enthousiasme en zijn brede kijk op duurzaamheid”, vond juryvoorzitter Jack van der Veen van Nyenrode Business Universiteit. “Daarnaast zetten ze de klant écht centraal en passen ze ook hun ambitieniveau aan.”

Ketensamenwerking is managementparadigma

Het was de derde keer dat de Supply Chain Award werd uitgereikt. Namens de winnaars van vorig jaar – Van Wijnen, Bouwbedrijven Jongen en Wonen Limburg – liet Bas Sievers van het laatstgenoemde bedrijf weten het afgelopen jaar met name aan de relatie gebouwd te hebben. “De winst vorig jaar was een teken dat we op de goede weg waren. Nu zijn we op het gebied van samenwerken beter geworden.” Volgens Van der Veen is ketensamenwerking namelijk niet eenvoudig. “Op Nyenrode zeggen we wel eens: deze vorm van samenwerken vraagt om een nieuw managementparadigma.”

Slim verduurzamen gemeentegebouwen Eindhoven

Voorafgaand aan die uitreiking vonden verschillende workshops plaats. In 1 daarvan vertelden Tristan Kunen van Brink Groep en Jaap Strating en Garry Whitrick van de gemeente Eindhoven over de manier waarop ze de gemeentegebouwen van deze Brabantse stad slim gaan verduurzamen. “We hebben de markt laten vertellen hoe we dit moeten doen”, liet Strating weten. “Van 137 bedrijven kregen we 197 ideeën. Uiteindelijk leidde dit tot 5 consortia, waaruit we er 1 hebben gekozen op basis van duurzaamheid.”

Garry Whitrick van de gemeente Eindhoven

Dit consortium is !mpuls, waarover al eerder op DuurzaamGebouwd.nl artikelen zijn verschenen. “We kregen als opdracht mee dat de toekomstige huisvestingsbehoefte, die nog onbekend is, het budget bepaalt”, zei Kunen. “Wij moesten dus zorgen voor een slimme huisvestingsstrategie.” Naast de bedrijven Brink Groep, DWA, Door Architecten, Rudy Uytenhaak Architectenbureau, Kuijpers en Laudy Bouw & Ontwikkeling, die samen !mpuls vormen, is de keuze daarnaast gevallen op flexibiliteit in overige samenwerkingspartners. “Hierbij geven we de voorkeur aan kleinere bedrijven, waar meestal innovaties vandaan komen. En naar die noviteiten zoeken we, vandaar dat in de Stadhuistoren een living lab komt.” Aan het eind van de dag sloot avonturier Wilco van Rooijen de dag af met zijn presentatie over Clean Expedition Antartica: zijn expeditie naar Antarctica. “Durf te dromen en blijf dromen.”

Foto's: Robert Tjalondo

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Tim van Dorsten