Amsterdam wil van het gas af

Om in 2050 een aardgasloze stad te zijn, wil de gemeente Amsterdam volgend jaar de eerste 10.000 bestaande woningen van het gas halen. Daarnaast komen er geen gasleidingen in nieuwbouwwijken.

Dit heeft het college van burgemeester en wethouders laten weten in haar strategie ‘Naar een stad zonder aardgas’. “We beginnen nu met een warmterevolutie, waarbij elke Amsterdammer wordt betrokken”, laat wethouder Duurzaamheid Abdeluheb Choho weten.

100.000 huizen op warmtenet in 2020

In nieuwbouwwijken als Houthavens en het Amstelkwartier liggen bijvoorbeeld geen gasleidingen meer en in 2020 zullen ruim 100.000 zijn aangesloten op warmtenetten. Hierbij horen ook bestaande woningen: deze worden nu op grote schaal van het gas gehaald om ervaring op te doen welk alternatief op welke plek het best past. Volledig elektrische warmtesystemen of geothermie horen bijvoorbeeld tot de mogelijkheden.

Samenwerkingsverbanden

De gemeente gaat daarom intensief samenwerken met de 5 woningcorporaties (Eigen Haard, De Alliantie, Rochdale, Stadgenoot en Ymere), met de warmtebedrijven Nuon en Westpoort Warmte, met netbeheerder Alliander en Huurdersvereniging Amsterdam. Daarnaast wil het college bewoners een grotere rol geven. Lokale huurders- en bewonersorganisaties, VvE ‘s, particuliere woningeigenaren en andere eigenaren van gebouwen zullen worden geraadpleegd. Belangrijk uitgangspunt is dat de kosten voor bewoners niet stijgen, en dat Amsterdammers betrokken worden bij de keuzes die gemaakt gaan worden.

Plannen bespreken

De plannen van het college worden op 7 december besproken in de raadscommissie Infrastructuur en Duurzaamheid en op 21 december in de gemeenteraad. Bijna de helft van de energie die Amsterdamse bewoners en bedrijven verbruiken, is voor het opwekken van warmte. Ongeveer 90% van die warmte wordt gemaakt door aardgas te verbranden. Daarmee is aardgas verantwoordelijk voor 30% van de Amsterdamse CO2-uitstoot. Door aardgasloos te worden levert Amsterdam een belangrijke bijdrage aan de nationale klimaatdoelen.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer nieuws uit Amsterdam, Noord-Holland