Amsterdam wil zonne-energieprojecten stimuleren

Wie in Amsterdam zonnepanelen wil installeren, hoeft vanaf 2017 geen leges meer te betalen. Deze gemeente maakt dan zonne-energie financieel aantrekkelijker.

Zo wil wethouder Duurzaamheid Abdeluheb Choho zonne-energieprojecten in de hoofdstad een extra stimulans geven. Ook versoepelt en vereenvoudigt hij de regels rond de plaatsing. In de meeste gevallen is installatie van zonnepanelen vergunningsvrij. In een beschermd stadsgezicht, op monumenten of bij de aanleg van zonneweides moet echter wel een vergunning worden aangevraagd.  

Meer zonneprojecten door afschaffen leges

“Afhankelijk van de bouwsom kunnen de leges oplopen tot duizenden euro’s”, legt hij uit op Amsterdam.nl. “Dat kan de financiële haalbaarheid van deze initiatieven in gevaar brengen. Ik denk daarom dat door het afschaffen van leges het aantal zonneprojecten toeneemt.” Ook van de versoepeling van de regels voor beschermd stadsgezicht en monumenten gaat een stimulerende werking uit. Zo is de regel geschrapt dat slechts 30% van het dak mag worden belegd met zonnepanelen. Verder is duidelijker en concreter aangegeven wat toegestaan is. Dat maakt toetsing eenvoudiger, waardoor de gemeente aanvragen sneller en soepeler kan afhandelen.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer nieuws uit Amsterdam, Noord-Holland