Kantoorpanden minimaal label C in 2023

Vanaf 2023 heeft geen kantoor in Nederland een energielabel slechter dan label C. Kantoren met een slechter label mogen dan niet meer worden gebruikt. 

Minister Stef Blok van Wonen en Rijksdienst wil dat eigenaren van niet-duurzame kantoorgebouwen hun panden zuiniger maken. Dit schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Daarom stelt hij als eis dat kantoorpanden in 2023 minimaal energielabel C hebben. Voor heel kleine kantoren en monumentale panden geldt nog een uitzondering.

Investeren in energiebesparende maatregelen

Deze maatregel levert vanaf dat jaar 8 petajoule energiebesparing per jaar op. De kantooreigenaren moeten hiervoor samen eenmalig € 860 miljoen investeren in energiebesparende maatregelen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties meldt dat kantoren met een label D, E of F geen bouwkundige ingrepen nodig hebben om label C te halen. Aanpassingen aan installaties zijn al voldoende. Alleen bij kantoren met energielabel G zijn maatregelen als glas- of dakisolatie nodig.

Deze verplichting geldt alleen voor kantoren. Er komt nog een onderzoek naar de mogelijkheden in andere gebouwen, zoals winkels, bedrijfsgebouwen, scholen, zorginstellingen en musea.

Beeld: Rijksoverheid

Deel dit artikel

permalink