Half miljard euro om 150 scholen te vervangen en te verduurzamen

De komende 10 jaar geeft de gemeente Rotterdam € 0,5 miljard uit om 150 schoolgebouwen in de havenstad te vervangen en te verduurzamen. Dit vertelde wethouder Hugo de Jonge tijdens de jaarlijkse kennisdag van kenniscentrum Ruimte-OK ‘Grip op kwaliteit’. 

“In het totaal staan in Rotterdam zo’n 650 schoolgebouwen, waarvan 150 aan vervanging toe zijn”, liet De Jonge weten. “Verduurzaming speelt hierbij een belangrijk rol: niet alleen om de energiekosten te verminderen, maar ook omdat scholen publieke gebouwen zijn en we hiermee het goede voorbeeld geven.” Volgens hem is het daarbij niet erg om bij elkaar te spieken. “Kijk bij elkaar af en leer van elkaar.”

Ambassadeurs van Green Deal

Ook Prins Carlos de Bourbon de Parme riep hiertoe op. “En er zijn inmiddels al verschillende voorbeelden. Kijk maar eens op GreenDealScholen.nl.” Die Green Deal bestaat nu 1 jaar en diverse scholen hebben hiervan inmiddels gebruikgemaakt. Tijdens de kennisdag waren diverse ambassadeurs aanwezig, die namens hun school vertelden wat ze hadden gedaan en anderen tips gaven. Zo vertelde Romy Schneider van de Stichting voor Katholiek en Openbaar Onderwijs in Noord-Hofland over het belang van monitoren. “In de nieuwe gebouwen van 2 basisscholen hadden we te maken met hoog energieverbruik. Om achter de oorzaken te komen, zijn we gaan monitoren. Dat is een groot succes geworden.”

Kijk bij elkaar af en leer van elkaar'

Hugo de Jonge, wethouder gemeente Rotterdam

Geleerde lessen tot energiebesparing

Ook de Drechtsteden hebben gebruikgemaakt van deze Green Deal om bij 31 scholen tot energiebesparing te komen. Tijdens een van de workshops vertelden ze over de lessen die ze geleerd hebben, zoals scholen een handelingsperspectief bieden, het belang van samenwerken en educatie verbinden aan duurzaamheid. “We hebben voor de kinderen een lespakket ontwikkeld, waarin duurzaamheid centraal staat”, liet adviseur duurzaamheidseducatie Annemarie Lammers bij duurzaamheidscentrum Weizigt weten. “Zo betrekken we kinderen bij het verduurzamingsproces.”

Wat te bereiken in 2030?

Ook Annette Wijnen, als projectleider betrokken bij het nieuw gebouwde Integraal Kindcentrum De Geluksvogel, spreekt over dit belang. “Bij de totstandkoming hiervan hebben we eerst gesproken met onder meer ouders, leerkrachten en omwonenden om tot een visie te komen: wat willen we bereiken in 2030? Hieruit zijn zaken gekomen als: een natuurlijke omgeving waarin ook de kinderen worden meegenomen, multifunctioneel centrum in de wijk, bouwen met regionale producten vanuit de gedachtegang van ‘The Natural Step’ en duurzaamheid als een manier van leven. Vanaf 2017, als de kinderen in de school zitten, vertalen we deze visie naar de praktijk, met de hulp van Eco-Schools.”

Kinderen centraal in duurzaamheidsdiscussie

Het doel van deze stichting is om de duurzaamheidsdiscussie te bevorderen. “Het gaat ons om de bewustwording. Gezamenlijk stellen ze de te behalen doelen”, legde Anna Vanderveen van Eco-Schools uit. “Hierbij staan de leerlingen centraal: zij bedenken acties en voeren deze ook uit, samen met iedereen in en om de school. Met uiteindelijk als doel om het hoogste certificaat, de Groene Vlag, te behalen.” Eco-Schools is een internationaal keurmerk voor duurzame scholen. Inmiddels heeft Zeist als eerste gemeente de ambitie uitgesproken om op alle 6 scholen de Groene Vlag te behalen.

Foto: een school in Rotterdam (Wikifrits)

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Tim van Dorsten