‘Netwerkeffect zorgt voor grootste verandering aller tijden’

“We staan aan de vooravond van de grootste verandering in de afgelopen honderden jaren. Dit hebben we te danken aan de techniek: hierdoor zijn ontwikkelingen uit andere sectoren veel dichterbij.” Dit vertelde stand-upfilosoof Martijn Aslander vorige week tijdens het evenement Future Green City.

Volgens hem hebben we veel te danken aan netwerken als Twitter, LinkedIn en Facebook. “De uitvinder van de faxmachine had niets aan dit apparaat. Pas toen iemand anders ook een fax kocht, verhoogde de waarde van deze machine gigantisch: nu konden ze met elkaar communiceren. Dit geldt ook voor computers, smartphones en tablets: steeds als iemand zo’n apparaat koopt, verhoogt hij de waarde hiervan.” En die netwerken dragen bij aan het oplossen van vraagstukken. “De technische ontwikkeling uit de ene sector zorgt voor de oplossing in een andere sector. En die netwerken dragen hieraan bij.”

Ondernemende stad

Ook Sjors de Vries van kennisorganisatie Ruimtevolk ziet het belang van technologie, in het bijzonder in de ontwikkeling naar een smart city. “Daarbij is wel een ondernemende stad nodig”, vindt hij. “Want zonder overheid had bijvoorbeeld Apple niet kunnen bestaan.”

Zonder ondernemende overheid had Apple niet kunnen bestaan'

Sjors de Vries, Ruimtevolk

Het bedrijf 50five haakte met zijn producten in op de ontwikkelingen naar een smart city. Het toonde zijn producten, die de energie en het klimaat monitoren. Denk hierbij aan slimme thermostaten en lampen, waarmee bewoners een exacte inzagen in hun energieverbruik krijgen. Dit is onder meer toegepast in de biobased mHome, die afgelopen april in Amsterdam tijdens de Innovation Expo is geopend.

Modulaire, verhuisbare woning

Ook Boudewijn Piscaer toonde een aanpasbaar woningconcept: Mobaco-A. “Deze komt tot stand dankzij modulair biobased construeren”, legde hij uit. “Dit is een dynamisch, flexibel concept, waarbij de gebruiker op een eenvoudige manier zelf zijn eigen woonunit bouwt binnen de circulaire en biobased economie. Hij kan ook verschillende units aan elkaar koppelen.” Piscaer heeft dit ontwikkeld samen met Michiel Haas van NIBE, Pim Peters van ingenieursbureau IMd en de architecten Jack van der Palen en Isabel Friederichs. De basis is biobased. “We maken zo veel mogelijk gebruik van biocomposieten als bouwmaterialen. Verder zijn de gebouwde units invouwbaar en verhuisbaar.” Het concept ontving de Innovatie award tijdens Future Green City.

Oplossing voor vele neerslag

Daarnaast toonde Koninklijke Ginkel Groep het Smart Flow Control System van partnerbedrijf Optigroen. Dit systeem kan regenwater langer vasthouden om het watersysteem minder te belasten. Daarnaast stimuleert het de biodiversiteit op groene daken en de daktuin en koelt het de omgeving door verdamping. Dankzij een dataverbinding is van tevoren bekend wanneer neerslag valt.

Afvalwater zuiveren

Ook de onderneming Rietland toonde een oplossing voor het waterprobleem. Het beluchte helofytenfilter zuivert namelijk afvalwater. “Dit is gebaseerd op lucht-inblazing via een fijn netwerk van beluchtingsleidingen op de bodem van een rietveld. Hierdoor wordt de lucht gelijkmatig verdeeld over de oppervlakte”, legt zaakvoerder Dion van Oirschot uit. “De zuurstof in deze lucht activeert bacteriën die op het substraat van geëxpandeerde kleikorrels leven en die de afvalstoffen in het water afbreken. Ze zuiveren dus het water.” Deze filter is onder meer toegepast bij het Rijkswaterstaat-gebouw in Terneuzen om het sanitaire afvalwater te zuiveren.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Tim van Dorsten