Delftse startup wil naar gezonde werkomgeving

De Delftse startup Kindow ontwikkelde een rail die verticale lamellen automatisch met de zon mee laat draaien, waardoor lichthinder wordt tegengegaan en computerschermen goed zichtbaar blijven. Door de automatische regeling kan 25% op het energiegebruik van een gebouw bespaard worden.

“We waren bezig met een zonvolgsysteem voor zonnepanelen, maar kwamen tot de conclusie dat dit principe voor zonwering ook een hele mooie eigenschap zou zijn”, vertelt oprichter Sam Kin van Kindow over de ontwikkeling. “Ondertussen hebben we dit vertaald naar een concreet product.”

Diverse pilotprojecten worden inmiddels uitgevoerd, waaronder in Gouda. Daar hangen bij Mul ontwerpers en adviseurs 18 railsystemen. “Zij zochten een oplossing voor hun nieuwe kantoor, een grote open ruimte met twee hoge glazen gevels. Dat geeft een mooie lichte ruimte, maar de zon geeft dan ook snel problemen. Men wilde de warmte buitenhouden maar het daglicht nog zo veel mogelijk binnenlaten.”

Crowdfunding

De Kindow rail komt in januari 2017 op de markt, waarvoor de organisatie nu financiering ophaalt. Daarvoor is een crowfund campagne gestart bij Symbid en is er nu al € 110.000 geïnvesteerd, het doelbedrag van € 150.000 is daarmee in zicht.

Gezonde werkomgevingen

Eerder berichtte Duurzaamgebouwd.nl over de veranderende werkomgevingen en het meten en onderbouwen van gezondheid. In het artikel kwam certiceringsmethodiek WELL naar voren als mogelijk fundament voor een gezond gebouw.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer nieuws uit Delft, Zuid-Holland